Hlavní obsah

Florbalistky na Kanáry neletěly, sázejí na ostravský vzduch

Praha

Stříbrné tažení ženské basketbalové reprezentace na mistrovství světa v roce 2010 slouží jako inspirace pro české florbalistky, jimž začne souboj o medaile rovněž v domácím prostředí tento víkend. I při závěrečném soustředění v Bystřici nad Pernštejnem reprezentantky zhlédly dokument ze šampionátu basketbalistek, které tehdy pobláznily české fanoušky.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Kapitánka Zuzana Macurová (vlevo) a Kristýna Jílková vedou tréninkový vláček českých florbalistek.

Článek

Pokud by se hráčkám povedlo vyrovnat výsledek basketbalistek, šlo by o historický úspěch, dosud jedinou medaili bronzové hodnoty získaly české florbalistky předloni ve Švýcarsku.

„Už před minulým šampionátem jsme přípravu směřovaly k letošnímu mistrovství. Dvanáct hráček zůstalo v kádru, pracovaly jsme s užším kádrem a naše hra šla nahoru,“ pochvaluje si jedna z trenérek Karolína Šatalíková.

Nový systém turnaje

Šampionát se hraje novým systémem, kdy ze dvou elitních skupin A a B postoupí první dva týmy rovnou do čtvrtfinále, třetí a čtvrtý musí absolvovat předkolo s nejlepšími týmy ze skupin C a D, kde jsou papírově slabší celky. Skupiny se hrají v brněnské hale ve Vodově ulici s kapacitou 2900 diváků, vyřazovací boje v ostravské ČEZ Aréně s kapacitou 9700 míst.

Švédské favoritky turnaje před šampionátem absolvovaly soustředění na Kanárských ostrovech, Češky musely vzít zavděk domácími podmínkami. „Nám se v Bystřici líbilo. Třeba pak Švédky skolí ostravský vzduch,“ s úsměvem zadoufala kapitánka týmu Zuzana Macurová, která v Ostravě vyrůstala.

Česká nominace
Brankářky: Christianová (Bohemians), Provázková (Chodov).
Obránkyně: Halfarová, Niemcová (obě Vítkovice), Billá, Jílková (obě Herbadent), Černá (Bohemians), Čapková (Mora/Švéd.).
Útočnice: Hašová, Jarolímová, Krupnová, Macurová, Šteglová, Urbánková (vš. Herbadent), Bočanová, Hyršlová, Žůrková (vš. Bohemians), Paulovičová, Vojáčková (obě Chodov), Sládečková (Vítkovice).
Soupeři českého týmu ve skupině A
Sobota 17.00: Norsko
Neděle 17.00: Švýcarsko
Pondělí 20.00: Lotyšsko.
Zápasy vysílá živě ČT Sport.

Reklama