Hlavní obsah

OBRAZEM: Nejkrásnější florbalistky bojují o titul Miss. Je to směšné, zlobí se švédská hvězda

Praha

Z původně nevinné doprovodné soutěže k mistrovství světa ve florbale žen se stalo téma mezinárodních debat o sexismu. Záměr organizátorů šampionátu, který probíhá v Brně a Ostravě, vybrat nejhezčí českou florbalistku, se u některých skandinávských médií nesetkal s pochopením.

Foto: Jan Faukner/koláž Lubomír Skála

Finalistky soutěže Miss florbal.

Článek
Fotogalerie

V Česku vzbudila na sociálních sítích soutěž Miss florbal velký ohlas, do finále postoupila desítka krásek, které hrají ligové soutěže. „Ten obrovský zájem nás příjemně překvapil,“ pochvaloval si prezident České florbalové unie Filip Šuman.

Švýcarům soutěž nevadí

„Třeba Švýcaři s tím vůbec neměli potiž, ale ve Švédsku a částečně i ve Finsku mají problém spojovat krásu se sportem. Přitom to byla akce, která neměla přímou souvislost s mistrovstvím světa,“ vypráví Šuman. V soutěži také žádná z českých reprezentantek nefiguruje.

Jenže ve Skandinávii jsou na podobné aktivity citlivější. „Je to směšné, vůbec to nesouvisí s florbalem,“ zlobila se v deníku Expressen třeba švédská hvězda a rekordmanka v kanadském bodování Emelie Lindströmová.

Pochopení pro soutěže nenašel ani předseda Mezinárodní florbalové federace Tomas Eriksson. „Nevěděl jsem o té akci a jako federace za ní nestojíme. Přijde mi velmi zvláštní a mám potíže vidět v ní propojení se sportem,“ citoval ho Expressen.

S vyhlášením ustoupili

Samotná mezinárodní federace sice na české organizátory nijak netlačila, ale ti se rozhodli zbytečně situaci nehrotit. „Vyhlášení mělo proběhnout během semifinále, ale teď hledáme jinou variantu. Možností bylo, že vítězka předá ceny nejlepším hráčkám, ale nechceme, aby se Švédky cítily ublíženě,“ říká Šuman. Právě se Švédkami se v případě očekávaného postupu ze čtvrtfinále obou celků utká český tým v sobotním semifinále.

V dalších zemích vzaly soutěž s větším nadhledem. „Je to pozitivní krok, vytváří publicitu pro náš sport. Nechápu, že se jedná o problém,“ citoval norskou útočnici Henriette Knudsenovou server tv2.no.

Hlasování o nejhezčí českou florbalistku probíhá do čtvrtečního večera na facebooku Český florbal.

Která z finalistek soutěže Miss florbal je podle vás nejhezčí?
Anna Macháčková
58,3 %
Barbora Nosková
6,5 %
Ester Brunclíková
2,3 %
Kristýna Žižková
2,7 %
Nikola Dědková
3 %
Nikola Šrámková
2,3 %
Sabina Schweinerová
6,8 %
Tereza Housková
13,7 %
Tereza Slavíková
2,3 %
Zdislava Pilařová
2,1 %
Celkem hlasovalo 44810 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články