Hlavní obsah

Švédsko - Česko 9:2Florbalistky trápily favorizované Švédky jen chvíli. Seveřanky jsou na MS ve finále, Češky čeká duel o bronz

Ostrava
Aktualizováno

České florbalistky ještě nikdy švédské soupeřky neporazily. Tento fakt platí i po semifinále mistrovství světa v Ostravě, v němž domácí celek podlehl obhájkyním zlata vysoko 2:9. Češky před rekordní návštěvou 4694 diváků trápily favorizovaného soupeře jen chvíli, když ve druhé třetině zásluhou tref Anet Jarolímové srovnaly průběžný stav na 2:2, pak se však naplno projevila vysoká kvalita soupeřek. Češky čeká v neděli od 12:30 zápas o bronz proti Švýcarsku, finále bude severskou bitvou mezi týmy Švédska a Finska. Švédky budou útočit na čtvrtý titul za sebou.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

V semifinále MS florbalistek bojují (zleva) Eliška Krupnová, Victoria Wikströmová, Kristýna Jílková a brankářka Jana Christianová.

Článek
Fotogalerie

Do ČEZ Arény zavítala nejvyšší návštěva v historii mistrovství světa žen a překonala finálové utkání mezi Švédskem a Švýcarskem z roku 2009 ve Västeras (4521 diváků).

Český tým nastoupil ve stejné sestavě jako ve čtvrtfinále proti Polsku a stále bez Billé. Začal aktivně, ale brzy se začaly dostávat do tlaku Seveřanky a v sérii šanci trefila Holmbomová pravou tyč. V šesté minutě už Švédsko vedlo, když se balónek odrazil na střed k Larssonová a Christianová poprvé kapitulovala.

Domácí výběr se snažil o střelbu, ale brankářka Marklundová pokusy z dálky kryla. V polovině úvodní části favoritky zvýšily náskok, když po přihrávce Lindströmové zakončila do odkryté branky Mattssonová. Snížení nepřinesla dorážka Žůrkové ani střela Bočanové.

V úvodu druhé části měla šance Urbánková a v 25. minutě Češky poprvé rozbouřily halu. Po práci Jarolímové před brankou si srazila míček do vlastní sítě Wijková. Při následném švédském náporu proměnila brejk po přihrávce Sládečková opět Jarolímová, které fandil v hledišti i otec Karel Jarolím, fotbalový trenér.

Švédky ale ztráta náskoku za 144 vteřin nijak nerozhodila a v 28. minutě se trefila z dálky přesně do levého horního rohu Tschopová. Přesně za minutu zvýšila Wikströmová. Naději ještě mohly vrátit Česku Jarolímová a Žůrková, ale švédská brankářka jejich šance pochytala. V 36. minutě skórovaly během 12 vteřin Jakobssonová a Karlssonová a bylo rozhodnuto.

Suverénní Švédky pak svou 19. výhru na MS za sebou ještě vylepšily trefami Larssonové, Emelie Lindströmové, která se 37. brankou vyrovnala v čele historické tabulky střelkyň krajance Hermine Dahlerusové, a kapitánky Eiremoové.

Prvními finalistkami Finky

Prvními finalistkami mistrovství světa v Ostravě se staly florbalistky Finska po výhře nad Švýcarskem 6:2 a stejně jako před dvěma roky v St. Gallenu budou hrát v neděli od 15:30 v repríze minulého šampionátu o zlato se Švédkami. Obhájkyně stříbra rozhodly zápas ve druhé třetině, v které otočily stav z 0:1 na 4:1.

Švýcarsko, které před dvěma roky na domácím šampionátu prohrálo v boji o bronz s českým týmem, vedlo od poloviny úvodní části po trefě Silvany Nötzliové. Druhé dějství ale rozhodlo o tom, že si finále posedmé v historii zahrají Finky.

Ve 23. minutě vyrovnala Karoliina Kujalaová a ke konci druhé třetiny čtyřmi trefami v rozmezí necelých tří minut Seveřanky rozhodly. Skórovaly Katri Luomaniemiová, Nina Rantalaová a dvakrát Elina Kujalaová. Ve 46. minutě korigovala stav Seraina Ulberová, ale výsledek dovršila 48 sekund před koncem při power play Karoliina Kujalaová.

Finsko má i na devátém MS jistou medaili a bude útočit na třetí zlato po triumfech v letech 1999 a 2001. Stříbro získalo čtyřikrát a bronz dvakrát. Švýcarky bilanci jednoho titulu a tří druhých míst nevylepší, v neděli od 12:30 budou bojovat o svůj druhý bronz s Češkami.

MS žen ve florbalu - semifinále:
Švédsko - Česko 9:2 (2:0, 4:2, 3:0)
Branky: 6. a 36. Jakobssonová, 10. Mattssonová, 28. Tschöpová, 29. Wikströmová, 36. Karlssonová, 47. Larssonová, 49. Lindströmová, 58. Eiremoová - 25. a 27. Jarolímová. Rozhodčí: Kirjonen, Sirkka (oba Fin.). Vyloučení: 1:1. Bez využití. Diváci: 4694.
Sestava ČR: Christianová - Krupnová, Jílková, Černá, Čapková, Halfarová, Niemcová, od 45. navíc Billá - A. Bočanová, Urbánková, D. Šteglová - Jarolímová, H. Sládečková, Hyršlová - Žůrková, Paulovičová, Vojáčková - od 45. navíc Macurová, Hašová. Trenéři: Šatalíková, M. Šteglová a Jedlička.
Švýcarsko - Finsko 2:6 (1:0, 0:5, 1:1)
Branky: 10. Nötzliová, 46. Ulberová - 23. a 60. K. Kujalaová, 36. a 39. E. Kujalaová, 36. Luomaniemiová, 36. N. Rantalaová. Rozhodčí: Moberg, Lindberg (oba Švéd.). Vyloučení: 2:1. Bez využití. Diváci: 1872.
O 7. místo:
Polsko - Německo 3:1 (2:1, 0:0, 1:0).

Reklama

Související témata: