Hlavní obsah

Florbalisté letí do Švédska s jasným cílem. Propadák chtějí odčinit medailí!

Praha

Před dvěma lety čeští reprezentanti nechtěně dokázali, že občasné úšklebky, jak florbal hrají jen čtyři země na světě, už dávno neplatí. I v rostoucí konkurenci ale bylo sedmé místo na mistrovství světa považováno za ostudný propadák, který nastartoval výrazné změny. Na jejich konci má být návrat na medailové pozice. Povede se? Odpověď dá světový šampionát, jenž od soboty uvítá švédský Göteborg.

Foto: ČFbU

Takto vypadal český smutek před dvěma lety. Letos chtějí (zprava) Martin Tokoš, Tomáš Sladký a Tomáš Kafka končit šampionát radostněji.

Článek

Změnila se trenérská koncepce florbalové unie i obsazení lavičky. Místo Tomáše Trnavského mají reprezentaci na povel hráčská legenda Radim Cepek se zkušeným koučem Zdeňkem Skružným, který tým vedl i při historickém zisku stříbra v roce 2004. „Za předchozím šampionátem jsme od svého nástupu do funkce udělali tlustou čáru,“ říká Cepek.

Za dva roky se posunuli

V hráčích ale touha napravit reputaci zůstává. „V týmu je spousta kluků, kteří to zažili, a není důvod, proč by Česko mělo být na sedmém místě. Dokázali jsme porazit Finy, Švýcary a už i Švédy, tým je mnohem dál než před dvěma třemi lety,“ věří Patrik Dóža, nováček na MS a jeden z rekordního počtu pěti reprezentantů, kteří hrají ve Švédsku nejlepší ligu světa.

Reprezentace se systematicky tvořila po celé dva roky. „To je velká změna,“ postřehl gólman Tomáš Kafka, nejzkušenější hráč týmu.

„Dva roky se pracuje na sestavě pětek, kluci si na sebe zvykali a sehrávali se. V minulém období se pořád experimentovalo a i na šampionátu se při prvních náznacích hned míchalo sestavou. Osobně nejsem fanouškem takového přístupu,“ srovnává s obdobím pod vedením kouče Trnavského.

Na společných akcích strávili hráči kolem 40 dnů. „Žádná reprezentace nevěnovala do přípravy tolik úsilí jako tato s vědomím, že sedmé místo není něco, na co může být český florbal hrdý,“ má jasno i předseda České florbalové unie Filip Šuman.

Těžká je už skupina

Novinkou na mužském šampionátu je hrací systém. Nejlepších osm týmů je rozděleno do skupin A a B, první dva postoupí do čtvrtfinále, třetí a čtvrtý se o něj musí utkat s nejlepšími z papírově slabších skupin C a D. „Já to vítám, odpadnou nesmyslné zápasy s Japonskem nebo USA,“ pochvaluje si Kafka.

Český tým tak čeká ostrý sobotní start s Norskem, které na šampionátu porazil jen jednou z pěti pokusů, pak spolufavorit skupiny ze Švýcarska a na závěr nevyzpytatelní Estonci. „Ta skupina je nesmírně těžká,“ uvědomuje si Cepek.

Program českého týmu
Skupina
6. 12. od 19.45 Česko–Norsko, 8. 12. od 16.00 Česko–Švýcarsko, 9. 12. od 16.00 Česko–Estonsko.
Vyřazovací část
10. 12. kvalifikace o čtvrtfinále, 11. a 12. 12. čtvrtfinále, 13. 12. semifinále, 14. 12. zápasy o umístění.
Všechny zápasy české reprezentace vysílá ČT Sport.
Vybojují čeští florbalisté na nadcházejícím MS medaili?
Ano
77,3 %
Ne
22,7 %
Celkem hlasovalo 2502 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články