Hlavní obsah

Norský čaroděj Olesen nedostal naloženo a zaskočil Čechy. Šance pro gólmana je malá, říká Kafka

Göteborg

Ten gól si musíte pustit minimálně ještě jednou, ideálně zpomaleně, abyste postřehli, co za kouzla s míčkem předvedl norský šikula Ole Mossin Olesen. Jeho paráda, s níž snížil v zápase proti Česku na 1:2, bude patřit k nejhezčím trefám florbalového světového šampionátu v Göteborgu.

Florbalová parádaVideo: International Floorball Federation

 
Článek

Fintu přezdívanou zorro, jejíž hokejovou variantu proslavil Fin Mikael Grandlund, Olesen ovládá dokonale. Šestadvacetiletý útočník hraje „jen“ norskou nejvyšší soutěž, ale jeho šikovné ruce dobře znají po celém florbalovém světě.

Stejnou fintu vytasil i před dvěma lety na mistrovství světa ve Švýcarsku, kdy byl jeho gól rovněž zařazen mezi nejhezčích pět na turnaji. „Věděli jsme, že to dělá, připravovali jsme se na něj,“ říkal český gólman Tomáš Kafka. Jenže stačila chvilka nepozornosti v obraně a Olesen ji hbitě využil.

Gólman skoro bez šance

Michal Podhráský přišel u mantinelu o míček, Olesen neomylně zamířil za branku a i Kafka už tušil, co bude následovat. Jenže co může gólman v takové chvíli dělat? Téměř nic…

„Byl jsem tam včas, ale provedl to dobře a pak je to těžké,“ přiznává ostřílený brankář. „Musím to udělat tak, abych se vyhnul tyčce, dostal se za ní, on to trefil do mě a míček vypadl ještě před tyčkou ven,“ popisuje prakticky jedinou možnou konstelaci, kdy z nerovného souboje může vyjít jako vítěz brankář.

„Chyběl mi kousek,“ litoval Kafka, jenž český tým v závěru zápasu několikrát podržel a pomohl k udržení výhry 7:6.

Pomoct musejí beci

Jak tedy takovému triku pro příště čelit? Olesen není zdaleka jediný florbalista na šampionátu, který podobné freestylové zakončení ovládá. Potřeba je lepší činnost beků. „Tohle není primárně na gólmanovi, aby to chytal,“ odmítal Kafka, že by se po gólu snad mohl cítit úspěšným střelcem zesměšněný.

„Pro brankáře není moc velká šance. Tak třicet procent,“ odhadoval. „Tady šlo o to, že jsme ho nebránili, jak jsme si řekli,“ vysvětluje.

V plánu byl větší důraz. „Řekli jsme si, že by měl dostávat i víc naloženo, což mi nepřišlo,“ hodnotil Kafka. „Ale taky bychom ho neměli pustit za bránu, on to umí na obě strany. A když to provede rychle, nedá se přesunout,“ dodával nejzkušenější český hráč.

Reklama

Související témata: