Hlavní obsah

Nejlíp bylo ve Švédsku, tvrdí světoběžník Sladký. Kouče Cepka chce obrat o prvenství

Göteborg

Pokašlával, kvůli doznívajícímu nachlazení ani neabsolvoval předzápasový trénink. „Mám v sobě tolik vitamínů, že se bojím dopingové kontroly,“ vtipkoval útočník Tomáš Sladký po úvodním zápase české florbalové reprezentace na mistrovství světa proti Norsku. „Ale tenhle zápas jsem si nemohl nechat ujít,“ měl jasno po výhře 7:6.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Florbalový útočník Tomáš Sladký.

Článek

Výjimečný pro něj bude i pondělní duel se Švýcarskem (od 16.00 na ČT Sport). Jako pátý florbalista české historie zaokrouhlí počet svých reprezentačních startů na stovku. „To je spíš perlička pro média, já doufám, že dosáhnu i dvoustovky,“ hlásil dobře naladěný útočník.

Začínal před pár desítkami diváků

Tuto hranici pokoří jen stěží, ale k pozici hráče s nejvíce starty má našlápnuto. Aktuálním rekordmanem je současný reprezentační kouč Radim Cepek se 127 duely. „Musím ho předehnat. První místo mu nenechám zadarmo,“ ujišťoval s úsměvem 28letý Sladký.

První zápasy za nároďák odehrál na turnaji v Salcburku před devíti lety. „Takové přáteláky na rozehrání,“ vzpomíná. Utkání sledovalo méně než padesát diváků. Teď Sladký v Göteborgu předvádí své umění tisícovkám fanoušků.

„V reprezentaci hraje dvacítka kluků z Česka, kde je nyní 70 000 florbalistů. Takže je velká odměna si zahrát takové zápasy jako tady na mistrovství, jediná odměna, kterou můžeme ve florbale získat,“ říká vítkovický odchovanec.

Chce se do Švédska vrátit

Ještě jeden florbalový primát má. Vedle Aleše Zálesného je jediným hráčem na světě, který prošel soutěžemi ve všech čtyřech florbalových velemocích: Česku, Švédsku, Finsku i Švýcarsku.

Kde bylo nejlépe? „Ve Švédsku,“ vypálí okamžitě. „To je kolébka florbalu, bohužel jsme vloni s Jönköpingem sestoupili, to byl jediný důvod, proč jsem odešel do Švýcarska,“ vysvětluje momentálně hráč Churu. „Ale mám v plánu se do Švédska s přítelkyní vrátit, florbalově i životně to pro mě bylo nejhodnotnější,“ ujišťuje Sladký.

Ze švýcarské ligy, tradičně největšího dodavatele krajánků do reprezentace, je v Cepkově kádru nyní jediný. „Už máme víc kluků ve Skandinávii, to je velké plus pro český florbal. Ve Švýcarsku je kvalita díky cizincům, kdyby je tam netahali na peníze, úroveň soutěže by byla strašně slabá. Vidim to i u dorostenců, které trénuju, předtím jsem vedl stejně staré kluky ve Švédsku a ta kvalita byla úplně jinde,“ srovnává Sladký, jenž směřuje k trenérské dráze.

Nejvíce startů v reprezentaci
Radim Cepek127
Aleš Jakůbek114
Martin Ostřanský107
Tomáš Kafka102
Tomáš Sladký99
Tučně vytištění florbalisté hrají na mistrovství světa.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články