Hlavní obsah

Tomašík se po zranění kolene učil opět chodit, rok byl bez florbalu. Teď válí na MS

Michal Osoba (Göteborg)Právo

Jeden nevinný souboj na loňském přípravném turnaji Czech Open zastavil opoře florbalové reprezentace Milanu Tomašíkovi na rok sportovní život. V kolenu si poranil snad všechno, co šlo. Křížové vazy, postranní vazy a jak se při operaci zjistilo, také meniskus. V tu chvíli Tomašík tušil, že sezóna pro něj skončila dřív, než pořádně začala.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Útočník Milan Tomašík v souboji se Švýcarem Patrickem Mendelinem.

Článek

„Doktor říkal, že když probíhá rehabilitace v pořádku, dá se vrátit za šest až devět měsíců. To vycházelo někdy na březen, tak jsem počkal a začal naplno hrát až po roce,“ vypráví. Věděl, že nic nesmí uspěchat. „Bývalý spoluhráč měl podobné zranění, hrál po sedmi měsících, při druhém zápase začal cítit tlak. Pak musel na operaci a jeho kariéra skončila,“ vypráví.

Je zřejmé, že to pro Tomašíka byl hodně dlouhý rok. „To vám potvrdí každý sportovec, který to zažil,“ říká. „Hlavně první měsíc po operaci, kdy se člověk učí přes bolest základní pohyby a znovu začíná chodit, byl zkouškou psychiky,“ popisuje šestadvacetiletý útočník.

Ve Švédsku měl skvělé podmínky

Operace i následná rekonvalescence probíhala ve Švédsku, kde Tomašík hají barvy Dalenu. „Řešili jsme hned pár hodin po zranění, jestli zůstat v Česku, ale domluvili jsme se, že pro mě bude nejlepší letět do Švédska, kde mi slíbili skvělé podmínky pro léčbu,“ vysvětluje.

I doktora, který ho operoval, sehnal klub. „Je to expert na klouby, jezdí za ním lidé z celého Švédska. Normálně je čekací lhůta asi pět měsíců, já šel na zákrok za měsíc a půl,“ vypráví.

Vrátil se přesně po roce, opět na Czech Open. „Herní praxe chyběla, tak prvních pět zápasů to nebylo ono. Ale měl jsem čtyři měsíce se na mistrovství světa připravit,“ dodává.

Reklama