Hlavní obsah

Statisíce za amatérského sportovce? Spirála přestupových částek roste i ve florbalu

Michal Osoba (Göteborg)Právo

Kdepak, zdaleka to nejsou miliardy jako ve fotbalu. Jenže spirála přestupových částek se roztáčí i ve florbalu. Ve světě padla hranice miliónu korun, v Česku se za hráče v amatérském sportu už platí částky vysoko přesahující sto tisíc.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Kapitán české florbalové reprezentace Jan Jelínek.

Článek

V létě odešel z Vítkovic do Mladé Boleslavi reprezentační kapitán Jan Jelínek. „Končil jsem v Ostravě školu, přítelkyně žije v Praze, bylo to spíš mimoflorbalové rozhodnutí,“ vysvětluje.

Za kapitána 175 tisíc

Pokud hráč přestupuje v Česku po skončení smlouvy, původní klub musí dostat odstupné. Jeho výše ale není nikterak stanovena. Boleslav a Vítkovice se na něm nedohodly, a tak se Jelínkův případ hned dvakrát ocitl u arbitráže. Cena za hráče? 175 000 korun. I Jelínek se podivil. „Přijde mi to nesmyslně vysoké na naše florbalové podmínky,“ říká.

Na kolik by sám sebe ocenil? „Žádné tabulky, jak cenu nastavit, neexistují. Dá se vycházet z případů v minulosti u hráčů ve stejné situaci. Podle mě by adekvátní částka byla kolem 100 tisíc korun,“ odhaduje. „Co by se dělo, kdyby klub řekl, že tu částku nezaplatí? Hráč by byl přestěhovaný, měl práci, ale nemohl hrát. Asi je čas se nad těmi řády zamyslet,“ myslí si.

Cena vzrůstá i u hráčů, kteří pod smlouvou jsou a jejichž přestupy se rodí tržním principem. „Dřív byla nejvyšší přestupová částka kolem 80–90 tisíc, hráči jako Patrik Dóža nebo Tom Ondrušek od nás odešli zhruba za takové sumy,“ říká reprezentační gólman Tomáš Kafka, jenž se ve Střešovicích v roli poradce a skauta podílí na přestupové politice klubu.

Švédský rekord nedostižný

„Ale teď to vychyluje Boleslav, která je za hráče ochotna platit neskutečné peníze na poměry, které byly zvykem. Přesné částky neznám, ale u Jirky Curneyho se mluvilo o 250 tisících, u Petra Kološe o 150 tisících, aby ho vyplatili ze závazku vůči Vítkovicím,“ vypráví Kafka.

S rozvojem florbalu patrně i nadále přestupové částky porostou. „Někdo si myslí, že je to obraz toho, jak se zvyšuje zázemí florbalu i finance celého sportu, někdo říká, že je ten postup moc rychlý, k čemuž se přikláním i já,“ uznává předseda České florbalové unie Filip Šuman.

K absolutním rekordům je ale ještě daleko. Přestup Švéda Rasmuse Sundstedta z Caperia do Storvrety se uskutečnil v přepočtu za 1,5 miliónu korun.

Reklama