Hlavní obsah

Žádná hra na náhodu. Jedeme podle plánu, pochvaluje si kouč Cepek

Michal Osoba (Göteborg)Právo

První tři překážky má český tým na florbalovém mistrovství světa za sebou, další tři ho čekají. Po vítězství ve skupině povede v pátek od 16.00 (on-line na ČT Sport) trenér Radim Cepek své svěřence do boje proti Dánům, v případě úspěchu pak v sobotu zřejmě od 13.00 vyzve Finy. V neděli se pak v Göteborgu budou rozdělovat medaile z mistrovství světa.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Trenér Radim Cepek udílí pokyny Tomu Ondruškovi v zápase proti Norsku.

Článek

Jak vám vyhovuje, že po dvoudenní pauze čekají český tým tři zápasy během tří dnů?

Tohle jsme věděli od rozlosování, celý rok na to tým připravujeme, i na srazech hrajeme tři zápasy po sobě. Bude to velmi náročné a mám obavu, jak to tým zvládne kondičně, protože i na těch turnajích se ukázalo, že na tom ještě nejsme tak kvalitně, abychom odehráli tři zápasy s tak kvalitními soupeři naplno. Ale náš tým roste zápas od zápasu, za což jsem rád, je vidět, že si herní projev sedá a kluci hrají uvolněněji.

Vítáte, že v případném semifinále na vás vyjdou Finové a ne domácí Švédsko?

Když jsem viděl jejich vzájemný zápas, tak je to jedno, tuhle válku budeme muset svést tak jako tak. Finsko je stejně kvalitní jako Švédsko, není tam moc rozdíl. Ale nejprve tam musíme dojít.

Tým budujete rok a půl, je něco, co vás na něm v Göteborgu překvapilo?

Zatím jedeme podle plánu. Naším přáním bylo, abychom zvítězili v základní skupině, což se podařilo a beru to jako super úspěch. Výchozí pozice je dobře připravená, kluci hrají lépe a lépe, žádné překvapení tam není. Věřím, že nejlepší florbal budeme hrát v sobotu a neděli.

Jste spokojen s tím, jaký progres český tým za dobu vašeho působení u týmu udělal?

Rok a půl je krátká doba, abychom řekli, že tým hraje výborně. Ale myslím, že na herním projevu je vidět změna. Pracovali jsme dva roky na útočné fázi, aby hráči viděli kam nabíhat a aby se zlepšil útočný projev, toho jsme myslím docílili. Nehrajeme na náhodu.

Hráči si hodně pochvalují, že se nešachuje se sestavou, ustálily se jednotlivé formace.

To je důležité pro psychiku hráčů. Nemyslím, že se s nimi vůbec nehýbe, máme varianty, které mohou nastat, ale hráči musí být v klidu. V průběhu turnajů Euro Floorball Tour se pětky neměnily. Teď máme na mistrovství světa připraveno 18 hráčů a víme, kdo s kým může hrát a jaké varianty můžou nastat, kdyby se někomu nedařilo.

Deset hráčů si odbývá premiéru na mistrovství světa, kádr je hodně obměněný.

Tady si prožívají těžkou daň. Není pro ně snadné prožít atmosféru pod takovým tlakem zodpovědnosti. Ale bylo to znát jen v prvním utkání s Norskem. Tým nabili novým nábojem, hraje s větším zápalem, ti kluci chtějí prodat, že mohou hrát v nároďáku. To byl náš cíl. Věděli jsme, že tým bude nezkušený, ale když vezmeme hráče, kteří si toho budou vážit a do zápasů dají maximum, jsou pro nás lepší než ti, kteří by to brali jako povinnost a nešli do toho s takovou zodpovědností.

Reklama