Hlavní obsah

Přes Dány za medailí. Florbalisty čeká nevyzpytatelný sok

Michal Osoba (Göteborg)Sport.cz

Nikdy v historii české florbalisty neporazili. A bylo by krajně nemilé, kdyby se jim to povedlo zrovna ve čtvrtfinále mistrovství světa. Reprezentanti Dánska jsou největším překvapením v elitní osmičce šampionátu a českému týmu v pátek od 16 hodin (živě na ČT Sport) chtějí zkomplikovat cestu za vytouženou medailí.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Na střeleckou formu Jana Natova bude česká reprezentace spoléhat i v utkání s Dánskem.

Článek

Jako jediní postoupili Dánové do čtvrtfinále ze slabších skupin C a D, když v dramatických nájezdech zdolali Německo. Na minulý šampionát do Švýcarska se přitom nevyzpytatelní seveřané vůbec nekvalifikovali. „Neřešili jsme, jestli to bude ten nebo ten. Přes čtvrtfinále musíme projít,“ má jasno český kouč Radim Cepek.

Kouč pamatuje komplikaci

„Mají dobré individuality v útoku, hrají velice jednoduše. Nastřelují balónky dopředu a jsou nebezpeční v protiútocích,“ charakterizuje Cepek styl Dánů.

Češi proti Dánsku vyhráli všech šest vzájemných zápasů, ale před dvanácti lety rovněž ve čtvrtfinále v Helsinkách až v prodloužení. Vítězný gól tehdy nachystal právě Cepek. „Byly to nervy, sami jsme si zkomplikovali utkání, které jsme měli pod kontrolou, a pak se strachovali o výsledek,“ vybavil si muž s nejvíce starty v českém dresu.

Česko chce MS 2018

Koncentrace bude klíčová i při utkání v hale Scandinavium. Poslední vzájemný zápas zvládli Češi na lednové kvalifikaci na MS v nizozemském Nijmegenu po hladké výhře 12:3. Český tým hrál v obdobné sestavě jako v Göteborgu, čtyřmi góly se blýskl Patrik Dóža. „Ale mistrovství světa je něco jiného,“ varuje Cepek.

„Bude to podobný zápas jako s Estonci,“ porovnává s posledním českým duelem ve skupině, který jeho svěřenci vyhráli 12:2. „Když to bude vyrovnané utkání, budou kousat. Když dáme dva tři góly, tým se uklidní a i oni pochopí, že už to dál nejde,“ nastiňuje Cepek dva možné scénáře, kterými se Dánové můžou prezentovat.

V pátek kolem poledne se rovněž rozhodne o pořadateli mistrovství světa v roce 2018, o které se uchází Česko a Finsko.

Reklama

Související témata: