Hlavní obsah

Po deseti letech dorazí florbalové hvězdy! Česko získalo světový šampionát

Michal Osoba (Göteborg)Sport.cz

Svěřenci Radima Cepka klíčové bitvy o medaili na mistrovství světa ve švédském Göteborgu teprve svedou, ale jeden velký úspěch už český florbal v dějišti šampionátu zaznamenal. Vyhrál totiž souboj o uspořádání mistrovství světa v roce 2018.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Jan Natov (vlevo) a Jiří Curney se radují z gólu proti Estonsku na MS v Göteborgu.

Článek

Jediným protikandidátem bylo Finsko, podle prezidenta České florbalové unie Filipa Šumana byly šance před volbou vyrovnané. Pro českou kandidaturu hrály vzpomínky na povedený a divácky rekordní šampionát v roce 2008 i to, že ve Finsku se hrálo o dva roky později.

„Je to obrovská pocta pro český florbal. Mistrovství světa mužů je absolutně nejdůležitější akcí pro celý světový florbal, navíc v době, kdy se mu dostává daleko větší pozornosti Mezinárodního olympijského výboru," připomíná Šuman.

Budou mít vyšší cíle

„Šampionát v roce 2008 byl velkým přelomem pro celý náš sport. Myslím, že tehdy florbal vůbec poprvé zaujal celou českou sportovní veřejnost. Po deseti letech budeme mít samozřejmě ještě daleko vyšší cíle," přiznává.

Před šesti lety se hrály skupiny v Ostravě a vyřazovací část v pražské O2 Areně, o halách pro šampionát v roce 2018 ještě není definitivně rozhodnuto. Je však téměř jisté, že by mistrovství světa opět vrcholilo v největší české hale.

„Šampionát jsme získali příslibem, že se odehraje v Praze. Budeme ale ještě řešit, zda bude jediným městem, nebo zapojíme i nějakého dalšího kandidáta," přemítá Šuman.

„Letošní mistrovství světa se odehrálo de facto pod jednou střechou, s podobným řešením získali šampionát i Lotyši pro rok 2016. Je to rozhodně i organizačně nejjednodušší, ale přesné podmínky budeme ještě řešit," plánuje šéf českého florbalu, podle něhož se rozpočet akce bude pohybovat mezi 50 a 70 milióny korun.

Reklama