Hlavní obsah

Jsi král, říkal Barák šílenému trollovi v dánské brance

Göteborg

Dostal od českých florbalistů pět gólů a přesto nebylo pochyb, že bude vyhlášen nejlepším dánským hráčem zápasu. Gólman Mike Trolle Wede držel naděje svého týmu na důstojný výsledek a zároveň se staral o zábavu diváků v göteborgské hale Scandinavium.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Dánský gólman Mike Trolle Wede.

Článek
Fotogalerie

Perfektním zákrokem chytil míček do ruky a ještě než ho rozehrál, mohutně zařval a radostným gestem máchal rukama ve vzduchu. Trolle Wede si emoce rozhodně nenechával pro sebe. „Když jsme si po zápase potřásali rukama, říkal jsem mu, že byl King of the match. Nebýt jeho, mají tam deset gólů,“ viděl jeho protějšek v pátečním čtvrtfinále mistrovství světa Jan Barák.

I on je známý svými radostnými gesty. Ale v porovnání s Trollem Wedem je v podstatě introvert…

„On je ještě o tři levely výše, než co předvádím já. Já hecuju sám sebe, když mám radost ze zákroku, ale on je showman, který si troufl na halu Scandinavium,“ uznale pokyvoval gólman Chodova. „Ale mně se to líbilo. Je to takový šílený troll, pobláznil lidi, kdyby tady nebyl a nechytal takhle, byli by zticha,“ vyprávěl Barák.

Radovali se oba

V jeden moment ale předvedli souboj skvělých zákroků a radostných gest oba. „Už to byla asi čtvrtá šance, co tam čaroval, a najednou na mě někdo šel sám. Střela mířila na bližší tyč, což by byl můj gól, tak jsem měl strašnou radost, že jsem to chytil,“ líčil 204 centimetrů vysoký gólman. „Byl to takový rytířský souboj, asi si toho také všiml, ještě jsme na sebe mrkli. Vypadá jako fajn kluk a super gólman,“ chválil Trolle Wedeho.

Ještě v lednu na kvalifikaci mistrovství světa přitom dánskému brankáři český tým v obdobném složení nasypal dvanáct gólů. „Tam byl spíš úsměvný, ale zlepšil se. Tady se mi líbili už proti Němcům a teď to bylo ještě o dvě úrovně lepší. A to odlišuje dobré gólmany od výborných, když to dokáží zopakovat,“ říkal Barák, jenž měl v utkání sedm zákroků, zatímco dánský gólman třicet.

Kotník naštěstí neviděl

Barák při svém druhém vystoupení na šampionátu zažil i dvě nepříjemné chvilky. Vedle smolného gólu po odrazu i bolestivý moment, kdy mu při souboji šlápl jeden z hráčů na kotník.

„Noha bolela, trochu mi v ní křuplo,“ vyprávěl. Lékař mu kotník obstříkl. „Řekli mi, ať botu nesundávám, takže nevím, jak to vypadá. Kdybych to viděl, tak bych třeba omdlel a nenastoupil,“ vtipkoval krátce po zápase.

Barák tuší, že jeho herní mise v Göteborgu skončila. V sobotním semifinále (od 13.00 na ČT Sport) a v nedělní bitvě o zlato či bronz už bude z lavičky opět podporovat Tomáše Kafku. „Já jsem rád, že jsem svoji roli splnil, teď přicházejí Bolkovy zápasy. Když všechno půjde podle plánu, do brány už se nedostanu a v neděli si pověsíme na krk nějakou medaili,“ doufá v happyend šampionátu.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS florbal 2014

  • Čtvrtfinále

  • 11.12.14      19 : 00
    Švédsko Švédsko Estonsko Estonsko
    17 : 0
  • 12.12.14      19 : 00
    Švýcarsko Švýcarsko Lotyšsko Lotyšsko
    6 : 1
  • 12.12.14      16 : 00
    Česká republika Česko Dánsko Dánsko
    5 : 1
  • 11.12.14      15 : 30
    Finsko Finsko Norsko Norsko
    6 : 1
  • Semifinále

  • 13.12.14      17 : 15
    Švédsko Švédsko Švýcarsko Švýcarsko
    10 : 1
  • 13.12.14      13 : 00
    Česká republika Česko Finsko Finsko
    3 : 6
  • Finále

  • 14.12.14      15 : 30
    Švédsko Švédsko Finsko Finsko
  • 14.12.14      12 : 00 O 3. místo
    Švýcarsko Švýcarsko Česká republika Česko
    3 : 4