Hlavní obsah

Vyrovnají historický úspěch? Florbalisté zkusí překazit severské finále

Göteborg

Výsledkový propadák jako před dvěma lety už rozhodně nepřijde. Ale to českým florbalistům ke spokojenosti nestačí, z Göteborgu se chtějí vracet s medailí. Pokud v sobotním semifinále (od 13.00 na ČT Sport) porazí Finy, budou mít jistotu, že minimálně vyrovnají historické stříbro z roku 2004. V případě porážky dostanou šanci na reparát ještě v nedělním boji o bronz.

Foto: Martin Flousek, ČFbU

Budou se Matěj Jendrišák, Jiří Curney a Michal Podhráský radovat i po semifinále proti Finsku?

Článek

Historická bilance je krajně nepříznivá. Z 32 zápasů dokázali Češi vyhrát jen dva. Jenže svěřenci Radima Cepka a Zdeňka Skružného cítí šanci postavit statistiky na hlavu. „Vnitřní sila v týmu je, věříme, že se do finále dostaneme a medaili získáme,“ říká útočník Matěj Jendrišák s odhodláním narušit očekávaný souboj o zlato Švédsko–Finsko.

Kvalita naroste

Mistrovství světa se o víkendu překlápí do obdoby Euro Floorball Tour, seriálu, v němž se potkávají čtyři dlouhodobě nejlepší týmy florbalové planety. „Teď nás bude čekat úplně jiná obrana než ve čtvrtfinále proti Dánsku,“ ví kouč Radim Cepek. „Tempo, nasazení i kvalita budou mnohem vyšší,“ očekává i Jendrišák.

„Jsem rád, že jsme relativně v klidu postoupili do semifinále, protože před dvěma lety se nám to nepodařilo a o to větší jsme měli motivaci,“ připomíná Jendrišák až sedmé místo ze šampionátu ve Švýcarsku. Ostatně i před čtyřmi lety v Helsinkách, kde český tým získal bronz, byla cesta do medailových bojů mnohem trnitější.

Finové se snažili tým omladit, jenže postupem času zjistili, že se bez ostřílených mazáků neobejdou. A tak už po hale Scandinavium v bílém dresu opět pobíhají i legendy Mika Kohonen, Tero Tiitu a Rickie Hyvärinen.

Mix mládí a zkušeností

„Mají ten mix výborně udělaný. Jsou tam mladí kluci jako Kailiala, který je ve finské lize jako vítr a dává tři body za zápas, a zároveň zkušené hráče, kteří v těch důležitých chvílích vědí, kdy podržet balónek a kdy se vrhnou do útoku,“ vypozoroval obránce Michal Podhráský, jediný český reprezentant působící ve finské lize.

Přesto si Češi reprezentaci Suomi vesměs přáli o něco více než domácí suverény ze Švédska. „Je to lepší cesta,“ věří Jendrišák. „Ale když jsme tady viděli zápas se Švédy, tak Fini mají pořád výbornou kvalitu a perfektní první lajnu,“ hodnotí útočník švédského Linköpingu.

Čeští florbalisté nemají mnoho času na regeneraci, semifinále se hraje jen 21 hodin po souboji s Dánskem. Finové měli o den odpočinku navíc. „Síly ubývají, ale to k tomu patří. Připravovali jsme se na to, podobný systém je i na Euro Floorball Tour,“ připomíná Jendrišák. „Navíc v závěru souboje s Dánskem se nám povedlo ušetřit nějaké síly,“ doplňuje Podhráský.

Zdolají čeští florbalisté na MS tým Finska a zahrají si o titul?
Ano
58,7 %
Ne
41,3 %
Celkem hlasovalo 4822 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS florbal 2014

  • Čtvrtfinále

  • 11.12.14      19 : 00
    Švédsko Švédsko Estonsko Estonsko
    17 : 0
  • 12.12.14      19 : 00
    Švýcarsko Švýcarsko Lotyšsko Lotyšsko
    6 : 1
  • 12.12.14      16 : 00
    Česká republika Česko Dánsko Dánsko
    5 : 1
  • 11.12.14      15 : 30
    Finsko Finsko Norsko Norsko
    6 : 1
  • Semifinále

  • 13.12.14      17 : 15
    Švédsko Švédsko Švýcarsko Švýcarsko
    10 : 1
  • 13.12.14      13 : 00
    Česká republika Česko Finsko Finsko
    3 : 6
  • Finále

  • 14.12.14      15 : 30
    Švédsko Švédsko Finsko Finsko
  • 14.12.14      12 : 00 O 3. místo
    Švýcarsko Švýcarsko Česká republika Česko
    3 : 4