Hlavní obsah

Švýcarsko - Česko 3:4Čeští florbalisté bitvu se Švýcary otočili. Z mistrovství světa vezou bronz! Zlato slaví Švédové

Aktualizováno

Čeští florbalisté ve svém posledním vystoupení na letošním mistrovství světa porazili v utkání o bronz Švýcary po napínavé bitvě 4:3 a získali potřetí v historii medaili. Češi od páté minuty prohrávali 0:2, ale ve 24. minutě se štěstím snížil na 1:2 Curney a v polovině zápasu pak vyrovnal Tokoš. Švýcarům však záhy vrátil vedení Matthias Hofbauer, ale Češi opět dokázali vyrovnat Dóžovou pohotovou střelou a před koncem druhé třetiny vstřelil v přesilové hře vítězný gól Matěj Jendrišák. V severském finále obhájili zlato domácí Švédové, kteří porazili Finsko 3:2.

Foto: www.xflorbal.cz / FLOUSEK Martin, ČTK

Český tým se raduje ze zisku bronzu z MS

Článek
Fotogalerie

Sestřih gólů ze zápasu o bronz Česko - Švýcarsko

Tým trenérů Radima Cepka a Zdeňka Skružného navázal na stříbro z roku 2004 i bronz z roku 2010 a napravil sedmé místo z minulého šampionátu v Curychu.

Vstup do utkání českému týmu nevyšel a po 73 vteřinách Švýcaři vedli. Suchánek v souboji u mantinelu odehrál balónek přímo na hůl Antenerovi, který pohotově otevřel skóre. Na druhé straně zahrozili Tokoš s Tomašíkem, ale v páté minutě se prosadil opět soupeř. Zürcherovu přihrávku za vzduchu uklidil do sítě u pravé tyče volný Mendelin.

Češi se tlačili za snížením, ale soupeř je do šancí nepouštěl. To trvalo až do 24. minuty, kdy z dorážky překonal Pascala Meiera Curney. Češi pokračovali aktivně ve snaze o obrat. Bekhendem ohrozil švýcarského gólmana Sladký a v polovině utkání bylo vyrovnáno. Tokoš unikl obráncům a dokázal po bekhendovém zakončení dostat balónek pod Pascalem Meierem do branky.

Rozhodla první proměněná česká přesilovka na MS

Švýcaři ale za 92 vteřin po rychlém brejku opět vedli. Scalvinoni přihrál na pravou stranu Matthiasi Hofbauerovi a druhý nejproduktivnější hráč historie MS bekhendem překonal Kafku.

Češi ale ještě ve druhém dějství otočili stav. Nejdříve trefil Curney tyč, ve 37. minutě už ale Dóža střelou přes obránce zamířil přesně do pravého horního rohu branky. A sedm vteřin před pauzou při vyloučení Matthiase Hofbauera po Tomašíkově střele dorazil balónek Jendrišák. Vůbec poprvé tak Češi na turnaji využili přesilovku.

Ve třetí třetině měl další možnost Veltšmíd. Švýcaři se ubránili při trestu Scalvinoniho, který pak po návratu z trestné lavici ohrozil tečí Kafku. Pascal Meier podržel svůj tým při šanci Curneyho.

Cepkův výběr bránil náskok a snažil se jej i po střelách Jendrišáka, Tomašíka či Dóži i pojistit, ale chyběla přesnost. Závěrečných pět minut Švýcaři tlačili, na konci sáhli i k power play, ale Kafka už při velkém náporu balónek za záda nepustil.

Švédové obhájili titul

Švédskové obhájili na domácím mistrovství světa titul, když ve finále otočili proti tradičnímu sokovi Finsku stav 0:2 a zvítězili 3:2. Vítěznou trefu zaznamenal v 57. minutě útočník Henrik Stenberg. Švédové triumfovali na jubilejním 10. šampionátu poosmé, jen v letech 2008 a 2010 je sesadili z trůnu právě Finové.

Finálový duel rozhodovala česká dvojice sudích Petr Černý a Jiří Janoušek, kteří pískali i před dvěma roky souboj o zlato stejných soků v Curychu a jako první v historii se dočkali nominace na vrcholný zápas podruhé za sebou. Už v průběhu turnaje obra prohlásili, že šampionát v Göteborgu bude pro rozlučkou s velkou mezinárodní akcí.

Finům před rekordní návštěvou turnaje 12 044 diváků v hale Scandinavium vyšel dokonale úvod. Už po 26 vteřinách hry je dostal do vedení Jani Kukkola a 58 sekund před koncem úvodního dějství zvýšil Risto Töllikkö.

Švédové ve druhém dějství smazali ztrátu. Po 62 vteřinách se prosadil Mattias Samuelsson a v 38. minutě využil přesilovku Robin Nilsberth. Po šancích na obou stranách rozhodl Henrik Stenberg, který z dorážky jednou rukou překonal Eeroa Kosonena.

Nejužitečnějším hráčem šampionátu byl stejně jako před dvěma roky vyhlášen z týmu mistrů světa Kim Nilsson.

Mistrovství světa florbalistů v Göteborgu:
Finále:
Švédsko - Finsko 3:2 (0:2, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 22. M. Samuelsson (J. Samuelsson), 38. Nilsberth (K. Nilsson), 47. Stenberg (J. Samuelsson) - 1. Kukkola (Kivilehto), 20. Töllikkö (Salin). Rozhodčí: Černý, Janoušek (oba ČR). Vyloučení: 1:1. Využití: 1:0. Diváci: 12.044.
O 3. místo:
Česko - Švýcarsko 4:3
Branky a nahrávky: 24. Curney (Jendrišák), 30. Tokoš (Suchánek), 37. Dóža (Sýkora), 40. Jendrišák (Tomašík) - 2. Antener, 5. Mendelin (Zürcher), 31. M. Hofbauer (Scalvinoni). Rozhodčí: Skoog, Hamberg (oba Švéd.). Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Diváci: 9148.
Česko: Kafka - Deutsch, Podhráský, Veltšmíd, Suchánek, Jelínek, Sýkora - Curney, Jendrišák, Natov (35. Ondrušek) - Tokoš, Tomašík, Sladký - Dóža, Mikeš, Zozulák. Trenéři: Radim Cepek a Zdeněk Skružný.
Švýcarsko: P. Meier - Stucki, Bolliger, Graf, Kuchen, Schmocker, Friolet - Fankhauser, M. Hofbauer, Scalvinoni - Maurer, Ch. Hofbauer, Antener - Zimmermann, Zürcher, Mendelin. Trenéři: Petteri Nykky a Esa Jussila.
O 5. místo:
Lotyšsko - Norsko 4:3 (1:1, 2:0, 1:2)
O 7. místo:
Dánsko - Estonsko 7:2 (3:1, 1:0, 3:1)
15:30 finále: Švédsko - Finsko.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS florbal 2014

  • Čtvrtfinále

  • 11.12.14      19 : 00
    Švédsko Švédsko Estonsko Estonsko
    17 : 0
  • 12.12.14      19 : 00
    Švýcarsko Švýcarsko Lotyšsko Lotyšsko
    6 : 1
  • 12.12.14      16 : 00
    Česká republika Česko Dánsko Dánsko
    5 : 1
  • 11.12.14      15 : 30
    Finsko Finsko Norsko Norsko
    6 : 1
  • Semifinále

  • 13.12.14      17 : 15
    Švédsko Švédsko Švýcarsko Švýcarsko
    10 : 1
  • 13.12.14      13 : 00
    Česká republika Česko Finsko Finsko
    3 : 6
  • Finále

  • 14.12.14      15 : 30
    Švédsko Švédsko Finsko Finsko
  • 14.12.14      12 : 00 O 3. místo
    Švýcarsko Švýcarsko Česká republika Česko
    3 : 4