Hlavní obsah

Stihnout letadlo? To bude na žiletku, smál se Sladký v bronzové euforii

Göteborg

S bronzovou medailí na krku už zapomněl na bolestivý moment ze třetí třetiny, kdy ho prudká střela trefila do choulostivých míst, až hala Scandinavium soucitně zahučela i při opakovaném záběru. Florbalový útočník Tomáš Sladký si po vítězství nad Švýcary v Göteborgu naplno užíval radost z historicky třetí české mužské florbalové medaile.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Tomáš Sladký blokuje střelu před gólmanem Tomášem Kafkou, vlevo švýcarský útočník Christoph Hofbauer.

Článek

Sestřih gólů ze zápasu o bronz Česko - Švýcarsko

Jak chutná světový bronz?

Hodně. Ať na nás byla kritika jakákoliv, negativní i pozitivní, tak myslím, že si tu medaili zasloužíme víc než dost.

Už máte doma bronz ze šampionátu v roce 2010. Dají se srovnat?

Nejsou stejné. Hrálo se tu novým modelem, turnaj byl těžší než před dvěma nebo čtyřmi lety. Zahráli jsme si pět šest kvalitních zápasů, máme nový tým s mladší generací a stejně jsme bronz urvali. Strašně si toho vážím.

Začátek zápasu happyendu nenapovídal, za pět minut jste prohrávali 0:2.

Ty góly padly, ale já viděl po první i druhé třetině, že by nám snad nevadilo prohrávat ani 0:4. Náš tým měl takovou vnitřní sílu, že jsem se nebál, že zápas nevyhrajeme.

Vůbec jste po první třetině nebyli skleslí?

Ne. Věděli jsme, že Švýcaři byli hodně unaveni po sobotě a zbývalo strašně dlouho. Za čtyřicet minut může klidně padnout dvacet gólů…

Ale trenéři Skružný a Cepek vám o přestávce promluvili do duše.

Trenéři něco řekli, my si z toho vzali, co jsme měli, a do druhé třetiny jsme vstoupili pravou nohou. Bylo vidět, že jsme se uklidnili.

V závěru jste za stavu 4:3 čelili několika švýcarským šancím. Bylo vám úzko?

Bolek (gólman Tomáš Kafka – pozn. red.) tam hodil bronzový zákrok, jemu děkujeme. Švýcarský tlak začal brzy, už pět minut před koncem jsme se jen bránili. Byla celkem škoda, že jsme neudrželi ten klidný režim aspoň do 57. minuty. Ale Bolek podržel a můžeme slavit, já se na to těším.

Oslavy proběhnou ještě tady v Göteborgu, nebo po návratu domů?

Tady. A bojím se, že nestihneme letadlo. Letíme v pondělí ráno o půl deváté, takže to bude na žiletku. (úsměv) Ale myslím, že tenhle blackout potřebujeme všichni.

Jak dlouho jste se oklepával z přesného zásahu míčkem?

Šlo to přesně tam… Prostě jsem přiložil ruku k dílu, když to tak řeknu, a vyhráli jsme. (úsměv)

Vy jste patřil k nejzkušenějším českým hráčům, ale v týmu bylo i deset nováčků. Potěšilo vás, jak zvládli i vypjaté momenty?

Klobouk dolů, na druhou stranu už florbal nějaký ten pátek hrají, jenom se mohli trochu zaleknout té atmosféry, protože hráli poprvé před tolika lidmi. Ale florbalově jsou super.

Vám se turnaj povedl, může vám to pomoct k angažmá ve Švédsku? Netajil jste se tím, že byste sem rád vrátil.

To nevím, my podali hlavně týmový výkon. Já si rád zahrál mistrovství, třešnička byla, že bylo ve Švédsku. Mám v plánu se sem vrátit, tak uvidíme, jestli jsem nějak zaujal.

Reklama