Hlavní obsah

Stříbro jako hráč, bronz v roli trenéra. Ještě je jedna medaile, kterou chci získat, netají Cepek

Göteborg

Nejančil spolu s hráči na ploše. Medailovou radost si trenér české florbalové reprezentace Radim Cepek užíval v klidu, ale s patřičnou hrdostí na tým. Hned z prvního šampionátu v roli hlavního reprezentačního kouče přivezl bronz.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Trenér Radim Cepek děkuje svým svěřencům za bronzové vystoupení v Göteborgu.

Článek

Po hráčském stříbru z roku 2004 mu do sbírky přibyl další kov. „Je tu ještě jedna medaile, kterou chci získat. Už to nepůjde jako hráč, tak musím vrhnout všechny síly, aby to bylo jako trenér,“ neskrýval zlatý sen Cepek.

Se svým parťákem na lavičce Zdeňkem Skružným pomohl vytáhnout český tým z výsledkového podpalubí, kde se ocitl po sedmém místě na předchozím šampionátu ve Švýcarsku v roce 2012. Tým provedl šampionátem s jedinou porážkou, v semifinále proti Finsku.

Skružný si vzal slovo

„Kluci tomu obětovali neskutečně moc. Ale to je normální, že když chtějí být v reprezentaci, musejí udělat něco navíc. Pro mě není rozhodující, že jsme vyhráli bronz, rozhodující by bylo, kdybychom tu herně propadli. A to si myslím, že se nestalo,“ těšilo někdejší hráčskou legendu.

Jenže až úspěšná bitva o bronz dodala českému vystoupení punc úspěchu. České florbalisty v souboji se Švýcarském nerozhodil ani nepříznivý stav 0:2 hned od úvodu zápasu. O přestávce si vzal slovo trenérsky zkušenější z české dvojice Zdeněk Skružný.

„Většinou mluvím já, ale teď Zdeněk cítil potřebu něco říct. Věděl, že tohle je ta pravá chvíle. Jestli to kluky nakoplo, nemůžeme vědět. Každopádně jsme se potom zvedli,“ pochvaloval si Cepek, nicméně obsah proslovu zůstal v kabině.

Trpělivost se vyplatila

„Dál jsme hráli trpělivě. Nezačali jsme jančit a presovat, že musíme rozhodnout během pěti minut ve druhé třetině. Trpělivou nátlakovou hrou jsme donutili soupeře k chybám,“ pochvaloval si Cepek.

V pravý čas pak jeho svěřenci ukončili přesilovkové trápení. První početní výhodu na turnaji proměnil ve 40. minutě Matěj Jendrišák a vstřelil vítězný gól. „Celý turnaj jsme se v přesilovce snažili dát gól, ale nešlo to. Ani teď to nebyla nacvičená akce, po které byste řekli: Super, takhle se to má hrát. Spadla tam dorážka, která nám nepadla třeba v sobotu s Finskem,“ hodnotil hlavní trenér, který na sobě během zápasu nedával znát emoce.

„Začal jsem věřit až v čase 19:59 třetí třetiny. Opravdu. Před třetí třetinou jsem v šatně věděl, že to bude hodně těžké. Na florbale je nádherné, že se tak rychle otáčí,“ věděl Cepek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články