Hlavní obsah

Kudy vede cesta za vysněným florbalovým zlatem? Přes Švédsko

Göteborg

První mise splněna, čeští florbalisté se vrátili mezi medailovou smetánku. Jenže tým Radima Cepka se u zápasů o třetí místo nehodlá zastavit. Perspektivu výrazně omlazený kádr, jenž se v pondělí vrátil ze světového šampionátu v Göteborgu, má. Vysněným scénářem by byl triumf na domácím mistrovství světa v roce 2018.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Zleva Patrik Suchánek, Milan Tomašík a Martin Tokoš už ve švédské elitní soutěži v dresu Dalenu hrají.

Článek

Česká reprezentace měla věkový průměr 25 let. „To je naše výhoda. Ten tým je silný už teď a můžeme na něm stavět. Navíc zkušenosti z takových zápasů se hráčům zaryjí do hlavy a do dalších utkání takového ražení půjdou s úplně jiným myšlením,“ očekává útočník Tomáš Sladký, v osmadvaceti letech třetí nejstarší hráč kádru.

Třicátníci byli v sestavě jen dva (gólman Tomáš Kafka a čtvrtý centr Milan Fridrich), výrazně méně než třeba v případě Finů a Švýcarů.

Seveřané mají stále náskok

Úlohou Radima Cepka a jeho týmu teď bude udržet výkonnostní růst týmu. „Jsme na správné cestě. Tým pracuje dobře, ale nesmí usnout, což je práce nás trenérů. Musíme zapracovat na kondici, technice i individuální činnosti,“ vyjmenovává hlavní kouč.

Jenže i šampionát v Göteborgu potvrdil, že Švédové a Finové jsou dál odskočeni od zbytku florbalového světa, jejich souboje byly vrcholem mistrovství světa. „Jsou stále několik kilometrů před námi. Za poslední dva roky udělali největší pokrok Švédové, pak my a potom Finové,“ říká David Zlatník, bývalý reprezentační asistent a nyní televizní expert.

Jak se Seveřanům dál přibližovat? „Problém je, že pokud budou dvě třetiny týmu z extraligy, nikdy Švédy nemůžeme porážet. Abychom to dokázali, musejí kluci chodit hrát do nejsilnější ligy a tam být lídry týmů,“ tvrdí zkušený gólman Tomáš Kafka.

Vylepšují českou pověst

Počet českých hráčů ve švédské Superlize narůstá, nyní v ní působí obránce Patrik Suchánek, a útočníci Patrik Dóža, Martin Tokoš, Milan Tomašík a Matěj Jendrišák. „Pověst českých hráčů nebyla ve Švédsku nejlepší, ale teď jsou tam Matěj i kluci v Dalenu oporami,“ připomíná Kafka, jenž si švédskou nejvyšší soutěž vyzkoušel před čtyřmi lety v dresu Balrogu.

Trenér Cepek ale varuje před uspěchanými odchody. „Kluci mají potenciál. Ale je důležité, aby mladí hráči přicházející z juniorské reprezentace nešli do ciziny hned po první nabídce. Musí tam být postupný vývoj,“ upozorňuje reprezentační kouč a za příklad dává lídra českého týmu Jendrišáka.

„O Matějovi říkali, že je v extralize moc dlouho. Ale odešel v pravou chvíli, teď je jedním z nejlepších hráčů Superligy a v reprezentaci to prodal,“ připomíná Cepek.

Vybojují čeští florbalisté na domácím MS v roce 2018 zlaté medaile?
Ano
37,2 %
Ne
62,8 %
Celkem hlasovalo 2326 čtenářů.

Reklama

Související témata: