Hlavní obsah

Cesta za švédským florbalovým snem? Dřina navíc i šprtání slovíček

Praha

Mladí hokejisté touží po NHL, pro začínající florbalistky nese výzva snů jméno švédská superliga. Jenže zatímco v zámořské výkladní skříni světového hokeje působí desítky českých hráčů, florbalistky, které si proklestily cestu do švédských hal, se dají spočítat na prstech jedné ruky.

Foto: Český florbal

Eliška Krupnová (vlevo) a Tereza Urbánková. Dvě české zástupkyně v nejlepší florbalové lize světa.

Článek

Jen talent nestačí. Ambice, jistá míra odvahy a ochota udělat pro kariérní postup něco navíc. To jsou aspekty, které švédské kluby vyžadují, když se rozhlížejí po Evropě, kým zvýšit konkurenci.

A také rysy, které splňují Eliška Krupnová a Tereza Urbánková, dvě očekávané české opory na MS v Tampere. Český tým do něj vstoupí v sobotu v 10.00 proti Lotyšsku a v neděli v 18.15 odehraje duel proti favorizovanému Švédsku. (oba zápasy na ČT Sport).

Česká příprava nestačí

Třiadvacetiletá Krupnová do hvězdného Pixba i o dva roky starší Urbánková do mistrovského týmu KAIS Mora zamířily letos v létě, ale jejich přípravy trvaly o poznání déle.

Krupnová byla v Pixbu dvakrát na testech, obhlédla si prostředí. Když pak její angažmá v göteborském týmu dostávalo konkrétní obrysy, začala si k týmovým tréninkům přidávat.

„Kdybych tam šla rovnou z toho, co jsem měla natrénováno v Česku, byla bych za čtrnáct dnů zničená,“ nastiňuje výrazné rozdíly ve fyzické přípravě hráček. „Tam na vytrvalost kladou mnohem větší důraz, takhle jsem se vypracovala na lepší standard,“ kvituje.

Plusové body za švédštinu

Angažmá Urbánkové se zrodilo narychlo, na speciální tréninkový kemp nebyl čas. Vynikající střelkyně ale zase překvapila nové spoluhráčky mimo hřiště, zvládla základní konverzaci ve švédštině.

„Asi před rokem a půl jsem si v Praze sjednala kurz, abych pochytila základy. A pak jsem ve Švédsku od začátku chtěla, aby se bavili se mnou švédsky,“ popisuje, jak jí jazyková vybavenost usnadnila začátky v Moře. „A určitě mi to přineslo plusové body,“ připouští.

Ani nadstandardní příprava ale nemusí na vysněné angažmá stačit, pokud by se hráčky ostýchaly severské dobrodružství podstoupit. Málokoho elitní kluby přemlouvají, byť Krupnová Pixbu kývla až na druhou nabídku po skončení bakalářského studia.

Nenašetří, nestrádají

„Podle mě by Švédsko mělo být cílem každé florbalistky, která chce něco dokázat. A já jsem velice ambiciózní, takže jsem neváhala ani pět minut, když jsem po deseti letech tvrdé dřiny dostala šanci to zkusit,“ ujišťuje Urbánková, která už Moře stihla pomoct k triumfu na Poháru mistrů.

Vysněné angažmá nepřinese dlouhodobé zajištění, ale elitní hráčky ve Švédsku mají dostatečný komfort, aby se mohly soustředit na florbal. „Určitě jsem tam nešla kvůli penězům. Ani ve Švédsku není florbal na takové úrovni,“ připomíná Urbánková.

„Nenašetřím si, ale nestrádám,“ přitakává Krupnová, která pokračuje ve studiu chemie a na částečný úvazek chodí pracovat do skladu florbalového vybavení.

Reklama

Související témata: