Hlavní obsah

Naposledy jako favoritky. Florbalistky zabojují o dvojitou šanci na medaili

Tampere

Zřejmě poslední zápas, do něhož nastoupí v roli favoritek, čeká ve středu od 14.30 středoevropského času české florbalistky (živě na ČT Sport). V cestě za splněním základního semifinálového cíle jim ve finském Tampere stojí Polky, v případě úspěchu budou mít dvě šance uzmout pro sebe jednu z medailí.

Foto: Český florbal, Martin Flousek

Spokojené české florbalistky po výhře nad Německem. Vpředu kapitánka Denisa Billá, za ní Adéla Bočanová a Jana Vojáčková.

Článek

Základní skupinou prošly svěřenkyně Miroslava Janovského bez překvapení. Hladce si poradily s Lotyšskem (15:2) a Německem (9:1), drsný příděl 2:17 inkasovaly od Švédek. Nyní doufají, že se o senzaci na jejich úkor nepostarají Polky, které si právo vyzvat český tým vybojovaly v předkole po vítězství nad Ruskem 4:1.

„Čekám, že Polky budou hrát podobným stylem jako Lotyšky a Němky, jen jsou zase o kousíček silnější. Ale cílem je postoupit. Je jedno jakým výsledkem, to v play off opravdu nikoho nezajímá,“ ví Janovský.

Jeho svěřenkyně využily volného dne k odpočinku, vycházce kolem jezera a večernímu sledování části duelu Polsko-Rusko. „Tři dny zápasů za sebou jsou na mistrovství světa docela záhul, den volna se hodil,“ kvitovala Eliška Vrátná, jíž se tak alespoň mohl lépe zahojit rozseknutý ret ze zápasu s Německem.

Běhavé a rychlé Polky

S Polkami se český výběr střetl čtyřikrát v historii a ani jednou nezaváhal, poslední konfrontaci ve stejné fázi turnaje před dvěma lety ovládl hladce 10:1. „Jsou na tom fyzicky dobře, mají běhavé a rychlé hráčky,“ hodnotí kapitánka českého výběru Denisa Billá.

„Snažím se vždy vžít do mysli soupeře. My budeme favoritem a pro ně to bude něco podobného, jako když my hrajeme se Švédskem nebo Finskem. Dá se ten zápas vyhrát, ale je to jen jednou z deseti,“ připomíná reprezentační kouč.

Polky sehrály ve skupině kvalitní zápas s domácím Finskem, jemuž podlehly 2:5, po první třetině přitom ještě držely vyrovnaný stav 2:2. „Jsou pro mě jedním z příjemných překvapení šampionátu, hrají velice kompaktně v obraně,“ oceňuje Janovský.

Prověří i obranu?

„Budou hrát totální hranu. A my nejsme tak dobří, abychom mohli hrát zápas s takovým soupeřem na devadesát procent, protože pak se trápíme,“ varuje kouč před případným podceněním.

„Pravděpodobně budeme muset bušit do zavřené obrany hluboko na jejich půlce. A mají velice slušné přesilovky,“ vypozoroval a varuje před klíčovou hráčkou nejen početních převah Elzbietou Piotrowskou.

„Na druhou stranu by pro nás bylo jedině dobře, kdyby byl zápas vyrovnanější a prověřil nás i do obrany, kde nám to moc nefungovalo,“ připomíná Billá řadu chyb a nedůsledností v defenzívní hře i při rozehrávce.

Jak dopadne zápas na florbalovém MS mezi Českem a Polskem?
Vyhrají Češky
95,2 %
Zvítězí Polky
4,8 %
Celkem hlasovalo 840 čtenářů.

Reklama

Související témata: