Hlavní obsah

Koníčková o finském dobrodružství: Nepotřebuju brát peníze, abych se chovala jako sportovec

Michal Osoba (Tampere)Právo

Už před šesti lety na mistrovství světa ve Švédsku ukázala naplno svůj talent, zajímaly se o ni zahraniční kluby. Florbalistka Hana Koníčková se ale neunáhlila. Počkala si a letos v létě zamířila do Lappeenranty. Ve vedoucím týmu finské ligy sází góly a v pátečním semifinále MS (od 16.45 na ČT sport) se i v reprezentačním dresu pokusí seveřankám ukázat, co se v jejich soutěži přiučila.

Foto: Český florbal, Martin Flousek

Radost Hany Koníčkové po gólu do švédské sítě.

Článek

Před přestupem do Finska jste očekávala velké dobrodružství. Naplňuje se?

Zatím se to potvrzuje. Je to drsná země, příroda je trochu podobná jako v Česku, jen je tu víc jezer. A je cítit, že Lappeenranta je blízko ruských hranic, žije tam dost ruských rodin.

Tamní klub NST o vás stál dlouho…

Byli jsme v kontaktu, už když jsem byla ve třeťáku na gymplu, kdy se ozvali, že tvoří nový tým a že bych jim tam skvěle pasovala. Ale na to jsem v tom věku vůbec nebyla připravena, nechtěla jsem odejít před maturitou. Letos mi všechno zapadalo, abych to zkusila. Dodělala jsem si bakaláře, věděla jsem, že se nebojím jít do ciziny. A nelituju, je to obrovská zkušenost.

Jaké podmínky v klubu máte?

V NST mi hned řekli, že nebudu za florbal dostávat peníze, tak moje podmínka byla najít práci na poloviční úvazek, což se podařilo. Pracuju jako asistentka ve škole, což je dost blízké mému oboru, protože jsem studovala FTVS. Hodně mě využívají na tělocviky, pomáhám se sportovními kluby, ale primárně mám technické obory sedmáků, osmáků. Poznávám jejich školský systém, a jak jsem si neuměla představit třeba být v Česku učitelka tělocviku, tady by mi to asi ani nevadilo. Děti jsou nadšené z každého pohybu.

Čekáte trend jako u mužů, že se do elitních severských lig bude chodit i za výdělkem?

Mám názor, že nepotřebuju dostávat peníze, abych se chovala jako sportovec. Tohle je má první sezóna, kdy se věnuju prakticky jen florbalu, veškerá energie jde do něj. A asi je to i vidět. Myslím, že holky, které florbal baví a dělají ho z lásky, možnost vyzkoušet si zahraničí dostanou. Ale přijde mi, že mladé holky teď končí brzo, myslí, že všeho dosáhly, což není pravda.

Vy jste se před dvěma lety na mistrovství světa v Česku na poslední chvíli nevešla do nominace. Jak jste to tehdy nesla?

To bylo zvláštní období. Dělala jsem důležité kroky ve škole, ten půlrok mě chytly i jiné sporty a přípravu jsem nesměřovala jen k florbalu. A člověk, který chce jet na mistrovství, mu tu přípravu musí podřídit. Takže špatná jsem z toho samozřejmě byla, když jsem absolvovala s reprezentací celý dvouletý cyklus a přišla o nejdůležitější akci, ale kdybych nesplnila ty důležité kroky, tak teď nejsem v Lappeenrantě.

Reklama