Hlavní obsah

Šance na florbalový zázrak? Není velká, ale teď to může přijít, burcuje kouč

Tampere

Na žádném z předchozích devíti světových šampionátů české florbalistky Finsko nezdolaly. A teď hrají dvojnásobné mistryně světa před svými příznivci, kteří na rozdíl od ostatních zápasů na domácí tým chodí v hojném počtu. Jaká je šance, že by finská nadvláda padla zrovna v pátek v semifinále (od 16.45 na ČT sport) MS v Tampere?

Foto: Český florbal, Martin Flousek

Miroslava Janovského čekají nejdůležitější zápasy jeho trenérské kariéry.

Článek

Není velká, o čemž svědčí historická bilance i kurzy bookmakerů, které se na úspěch Češek pohybují okolo 7,5:1. „Šance je v úrovni třiceti procent,“ je mírně optimističtější reprezentační trenér Miroslav Janovský.

Boj o první finále

„Jsem přesvědčený, že zápas, kdy je porazíme, přijde tady na mistrovství světa. Pokud uděláme všechno, co máme,“ burcuje kouč. Češky si ve finále dosud nikdy nezahrály, Finky o zlato bojovaly už sedmkrát.

Zatím jediná konfrontace s elitním soupeřem skončila pro český tým v Tampere fiaskem 2:17 se Švédskem, jehož florbalový Dream team však zřejmě nemá na šampionátu konkurenci. Rozdíl mezi Finskem a Českem by rozhodně neměl být tak propastný.

„Všechny tři zápasy, kdy jsem byl na lavičce, byly vyrovnané,“ připomíná Janovský výsledky z českého pohledu 5:3, 2:3 a 0:3. „Potřebujeme rozhodně zlepšit přechod do útoku, pokud chceme tu třicetiprocentní šanci využít. A pohlídat jejich standardní situace, při nichž jsou Finky velice kreativní,“ hledá Janovský recept na malý florbalový zázrak.

Češky vs. elitní trio
Finsko15 % (4–3–27)
Švédsko1 % (0–1–24)
Švýcarsko16 % (5–4–31)
Pozn.: V tabulce je historická bodová úspěšnost, počet českých výher, remíz a porážek.
Podaří se českým florbalistkám přejít přes Finsko do finále světového šampionátu?
Ano
48,8 %
Ne
51,2 %
Celkem hlasovalo 758 čtenářů.

Reklama

Související témata: