Hlavní obsah

Finsko - Česko 4:3Hrubka brankářky sebrala tři sekundy před koncem českým florbalistkám šanci na finále

Tampere
Aktualizováno

Fatální chyba brankářky Lenky Kubíčkové, která si srazila míček vracející se od mantinelu do vlastní brány tři sekundy před koncem, připravila české florbalistky o šanci na finále mistrovství světa. S domácím Finskem nakonec Češky prohrály v semifinále 3:4, přitom dvakrát dokázaly utkání srovnat a jednou se propracovaly do vedení. V sobotu je tak čeká boj o bronz se Švýcarskem. Finky se utkají se Švédskem o zlato.

Foto: Český florbal, Martin Flousek, ČTK

Radost finských florbalistech z gólu proti České republice v semifinále MS.

Článek
Fotogalerie

Svěřenkyně trenéra Miroslava Janovského sice díky trefě Hany Koníčkové v čase 59:41 vyrovnaly na 3:3, ale tři sekundy před koncem si brankářka Kubíčková srazila do vlastní sítě pokus Eliny Kujalaové odražený od zadního mantinelu.

Před utkáním byla oceněna rekordmanka Denisa Billá, která od prezidenta Českého florbalu Filipa Šumana dostala kytici a památeční dres, který jí bude připomínat dnešní jubilejní stý zápas v národním týmu. Kapitánka jej oslavila i gólem, ale k radosti v podobě historického úspěchu nevedl.

Ve vyrovnané bitvě se jako první radovaly Finky. V době, kdy ležela otřesená Mlejnková u poloviny hřiště, se trefila z dorážky Hannonenová. Vyrovnat mohla Mlejnková po přihrávce Řepkové, ale finská brankářka stihla zasáhnout rukou. Po střele Krupnové jí pomohla levá tyč.

Koníčková skórovala při hře bez brankářky

V druhém dějství nejdříve český tým nevyužil přesilovku při vyloučení Elly Alankaové, pak měly více ze hry domácí florbalistky, ale na Kubíčkovou znovu nevyzrály. Naopak ve 33. minutě se Češky radovaly z vyrovnání. Billá vystřelila z dálky tahem a trefila se pod horní tyč. Mäkeläová přes stínící Řepkovou i spoluhráčky střelu vůbec neviděla.

Kubíčková pochytala i další nebezpečné pokusy Finek a 28 sekund před druhou pauzou šel Janovského výběr do vedení. Urbánková ideálně uvolnila Krupnovou, která z vrcholu velkého brankoviště překonala po předchozím zákroku ještě rozhozenou Mäkeläovou.

Finky smazaly ztrátu v přesilovce při trestu Ratajové ve 44. minutě. Po přihrávce Kippiläové se trefila z levé strany Pöllänenová. Za čtyři minuty zabojovala Řepková a málem se dostala do úniku. Kubíčková zase zlikvidovala nebezpečný pokus Lirkkiové.

V 56. minutě už se prosadila před brankou Karoliina Kujalaová, ale v power play srovnala po nabídce Vrátné z voleje Koníčková. Když už se zdálo, že přijde prodloužení, vybrala si slabou chvilku Kubíčková a Finky slavily.

Mistrovství světa florbalistek v Tampere:
Semifinále:
Finsko - ČR 4:3 (1:0, 0:2, 3:1)
Branky a nahrávky: 7. Hannonenová (Lirkkiová), 44. Pöllänenová (Kippiläová), 56. K. Kujalaová (Eskelinenová), 60. E. Kujalaová (Mertsalmiová) - 33. Billá (Mlejnková), 40. Krupnová (Urbánková), 60. Koníčková (Vrátná). Rozhodčí: Edinová, Nilssonová (obě Švéd.). Vyloučení: 1:1. Využití: 1:0. Diváci: 4676.
Sestava ČR: Kubíčková - Leierová, Čapková, Billá, Koníčková, Paloncyová, Rybičková - Urbánková, Krupnová, Ratajová - Vrátná, Mlejnková, Řepková - Sládečková, Jarolímová, Vojáčková - od 22. navíc A. Bočanová. Trenéři: Miroslav Janovský a Lenka Bartošová.
Švédsko - Švýcarsko 7:3 (1:1, 3:1, 3:1)
Branky: 44. a 53. Stalhultová, 8. Rydfjällová, 28. Larssonová, 28. Helinová, 37. Wibronová, 43. Wickströmová - 14. a 38. Bärtschiová, 49. Rüttimannová z trestného střílení. Rozhodčí: Kirves, Snellman (oba Fin.). Vyloučení: 2:1. Využití: 1:1. Diváci: 3034.
O 5.-8. místo:
Německo - Polsko 5:2 (3:1, 0:0, 2:1)
Branky: 4. Kuhlmannová, 5. vlastní, 20. Fischerová, 58. Baumgartenová, 60. Kleerbaumová - 17. Raczkowská, 50. Plechanová.
Slovensko - Lotyšsko 3:4 po sam. nájezdech (1:0, 1:1, 1:2 - 0:0)
Branky: 22. a 51. M. Šponiarová, 6. Janegová - 22. Isjominová, 53. Ametereová, 59. Berzinová, rozhodující sam. nájezd Karklinová.

Reklama

Související témata: