Hlavní obsah

Kouč cítil hrdost i zklamání. Holky se musí vybrečet, boj o bronz zvládneme, věří

Tampere

Mohl být prvním trenérem, který české florbalistky dovede do finále mistrovství světa. Nepovedlo se, teď má před sebou Miroslav Janovský v Tampere další úkol. Dovést tým v úspěchu v sobotní bitvě o bronz proti Švýcarsku (od 11.30 na ČT Sport).

Foto: Český florbal, Martin Flousek

Kouč Miroslav Janovský během semifinále s Finskem.

Článek

Co se ve vás odehrávalo po dramatické semifinálové bitvě s nešťastným koncem proti Finsku?

Byl jsem hrdý na to, jakým způsobem tým dokázal hrát. Věděli jsme, co budou Finky hrát, byli jsme dobře připravení. Zvládli jsme hrát dobře na balonku a připravovat si šance, góly nebyly náhodné. Ale samozřejmě tam po konci bylo obrovské zklamání, chtěli jsme hrát delší zápas…

Jaké jste dával hráčkám pokyny po srovnání na 3:3 do posledních sekund, které tým nezvládl?

Odehrát to zezadu. Určitě tam byla nějaká euforie z gólu, udělali jsme jednu chybu, kdy jsme šli s dvěma hráčkami dopředu, měli jsme to odehrát pasivněji.

Při první inkasované brance jste u rozhodčích reklamoval, že měly hru přerušit.

To byla typická věc, kterou Finky dělají v každém zápase. Nechápu, proč o tom rozhodčí na mezinárodní úrovni nevědí, ale ony nedovoleně blokují hráče ve zdi. Je to přestupek na dvě minuty, švédské rozhodčí nevěděly, na co upozorňujeme, přitom každý ví, že to Finky dělají. Pak už se to neobjevovalo, jejich trenéři je na to upozorňovali… Přesto to inkasovaný gól neomlouvá, měli jsme mu zabránit.

Bude těžké teď zklamané hráčky povzbudit před bitvou o bronz?

Bude to těžké, ale prostě to zvládneme. Chtěli jsme do finále, což jsme prohlašovali už na začátku dvouletého cyklu, a každý, kdo semifinále viděl, poznal, že jsme nemluvili planě. Je tam spousta emocí, holky se musí vybrečet, pokud ale tímhle způsobem přistoupíme i k zítřku, odvezeme si medaili.

Jak může zamávat chyba tři sekundy před koncem s psychikou brankářky Lenky Kubíčkové?

Buď to s ní může zahýbat, nebo působit opačným motivačním dojmem. Z mé pozice to vůbec nemá cenu s brankářkou řešit, máme trenéra brankářů, který má s gólmankami dobrý vztah, něco si k tomu něco řeknou. Lenka tu chytala fantasticky, a pokud nastoupí do zápasu o třetí místo, bude znovu chytat fantasticky.

Reklama

Související témata: