Hlavní obsah

Finsko - Švédsko 4:5 SNŠvédské florbalistky popáté za sebou vyhrály MS, ve finále udolaly Finky

Tampere

Florbalistky Švédska slaví popáté za sebou a celkově posedmé titul mistryň světa. Ve finále šampionátu v Tampere vyhrály nad domácím Finskem 5:4 po samostatných nájezdech. V šesté sérii rozstřelu rozhodla Amanda Johanssonová Delgadová.

Foto: Český florbal, Martin Flousek

Radost Amandy Johanssonové Delgadové, jejíž trefa zajistila Švédsku titul.

Článek

Utkání se hrálo před rekordní návštěvou 6517 diváků, jež překonala dosavadní maximum MS žen z duelu Česka se Švýcarskem o bronz z roku 2013 v Ostravě, na který zavítalo 5021 příznivců.

Švédky musely o udržení své hegemonie hodně bojovat. Vedly sice od sedmé minuty díky Helinové, ale pak domácí výběr stav otočil. V přesilovce se trefila Ukkonenová a v 17. minutě po gólu Eskelinenové Švédsko poprvé na turnaji prohrávalo.

V úvodu druhé části vyrovnala Eiremová. Finsku sice vrátila vedení ve 29. minutě Lirkkiová, ale po trefách Wibronové a Larssonové šly do závěrečného dějství s jednobrankovým náskokem favoritky. Po minutě třetí části vyrovnala Elina Kujalaová.

Okradli sudí v rozstřelu Finky?

Finálový zápas, který řídila česká dvojice rozhodčích Martin Petřík a Tomáš Podlesný, dospěl poprvé v historii do prodloužení a drama rozuzlily až nájezdy. Finky v nich dvakrát vedly, ale v šesté sérii neuspěla Kauppiová a rozhodla Johanssonová Delgadová, která byla i podruhé v rozstřelu úspěšná. Po 26. výhře na MS v řadě se mohly Švédky opět pustit do oslav. Bronz putuje do Švýcarska po výhře nad českým týmem 5:4.

"Je to absolutně úžasné," řekla serveru innebandymagazinet.se dvacetiletá Johanssonová Delgadová, které na mistrovství světa debutovala. "Byl to velký tlak a byla jsem velice nervózní. Řekla jsem si jen, že musím dát gól a povedlo se mi to," dodala hrdinka rozstřelu.

Finky se ve třetí sérii rozstřelu už radovaly z vedení 2:0, když My Kippiläová freestylovým pokusem překonala Emelii Friskovou, ale sudí gól neuznali. "Můj názor je opačný. Balónek byl pořád v pohybu dopředu a dozadu jsem v žádné chvíli nešla. Penalty trénuju hodně a jsem s tím úspěšná," řekla Kipilläová pro mtv.fi.

Mistrovství světa florbalistek v Tampere (Finsko):
Finále:
Finsko - Švédsko 4:5 po sam. nájezdech (2:1, 1:3, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 12. Ukkonenová (Kauppiová), 18. Eskelinenová, 29. Lirkkiová (Hannonenová), 41. E. Kujalaová - 7. Helinová, 23. Eiremová (Wickströmová), 34. Wibronová, 35. Larssonová (Karlssonová), rozhodující sam. nájezd Johanssonová Delgadová. Rozhodčí: Petřík, Podlesný (oba ČR). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 6517.
Konečné pořadí:
1. Švédsko, 2. Finsko, 3. Švýcarsko, 4. ČR, 5. Lotyšsko, 6. Německo, 7. Polsko, 8. Slovensko, 9. Norsko, 10. Dánsko, 11. Rusko, 12. Austrálie, 13. USA, 14. Nizozemsko, 15. Japonsko, 16. Singapur.
All Star tým:
Jonna Mäkeläová - My Kippiläová (obě Finsko), Sanna Scheerová - Anna Wijková (obě Švédsko), Corin Rüttimannová (Švýcarsko), Alisa Pöllänenová (Finsko).
Nejužitečnější hráčka: Anna Wijková (Švédsko).

Reklama

Související témata: