Hlavní obsah

Nečekaný lídr Rýpar táhne Vítkovice do Superfinále

Ostrava

Nečekaného tahouna mají v semifinálové bitvě s Mladou Boleslaví florbalisté Vítkovic. Důležitými góly i přihrávkami pomáhá šestinásobnému českému mistrovi snít sen o zisku další trofeje 22letý útočník Josef Rýpar, jenž ve Vítkovicích hostuje z prvoligového Rožnova pod Radhoštěm.

Foto: Vlaďka Zoubková/Florbal Vítkovice

Ilustrační snímek.

Článek

Vysoký útočník nastoupil v základní části Superligy za Vítkovice v jednadvaceti zápasech a týmu přispěl čtrnácti body za šest gólů a osm asistencí. Jedenáct bodů posbíral také v Českém poháru, který letos získaly právě Vítkovice. V dosud dvanácti zápasech vyřazovací části vstřelil talentovaný florbalista dvanáct branek a na šest přihrál. Ve čtvrtém semifinále proti Mladé Boleslavi na domácí palubovce třemi góly dotáhl tým za druhou výhrou v sérii, další dva body přidal ve středu v Mladé Boleslavi, kde Vítkovice vyhrály 6:3. „Snažím se z každého střídání vytěžit maximum. K těm gólům mi hodně moc pomáhají perfektní spoluhráči," odmítal přehnané zásluhy Rýpar.

Ještě v loňské sezóně válel rodák z Černotína na Přerovsku první ligu za Rožnov pod Radhoštěm, kterému 44 body pomohl do play off. Letos hrají Valaši bez svého nejproduktivnějšího hráče pouze o záchranu. „V Rožnově mě výborně připravili, bylo to tam super. Ale chtěl jsem jít dál, a proto jsem si přes Lukáše Hrubého (bývalý hráč Vítkovic) a Michala Deuse (předchůdce současného kouče Vavrečky) domluvil hostování ve Vítkovicích," pověděl Rýpar. „Skok je to velký a prakticky ve všem. Nechci první ligu shazovat, to vůbec ne. Ale superliga je nejméně o dva levely výše. Ale jsem tady, makám a uvidíme, co z toho vznikne," řekl Rýpar, pro kterého má současný kouč Vítkovic Jan Vavrečka jen slova chvály. „Je to obrovský talent, navíc moc hodný kluk. Pokud nezpychne a věřím, že určitě ne, tak to dotáhne s florbalem hodně daleko," řekl Vavrečka.

Výkonů Josefa Rýpara si všiml také trenér národního týmu Radim Cepek a vítkovickému útočníkovi poslal premiérovou pozvánku na nejbližší turnaj Evropské florbalové tour do Švýcarska. „Minulý pátek po cestě na trénink mi kluci gratulovali a já nevěděl k čemu. Pak jsem se podíval na Facebook, a viděl jsem své jméno v nominaci. Mám obrovskou radost," svěřoval se Rýpar.

S týmy Švédska, Finska a Švýcarska se Česká reprezentace utká až ve druhé polovině dubna. Ještě dříve ale vyvrcholí Superfinálem v pražské O2 Aréně česká nejvyšší florbalová soutěž. A Rýpar by chtěl být s Vítkovicemi u toho. K tomu ale šestinásobný mistr potřebuje ještě jednou porazit Mladou Boleslav. První pokus mají v pátek 8. dubna od 19 hodin ve své hale v Ostravě-Dubině. „Máme na ně. Jsme výborně fyzicky připravení a jdeme za titulem," prohlásil Rýpar.

Reklama

Související témata: