Hlavní obsah

Vítkovice vyhrály v Mladé Boleslavi a jsou v superfinále

Mladá Boleslav

Florbalisté Vítkovic zvítězili v rozhodujícím sedmém utkání semifinále play off superligy na hřišti úřadujícího vicemistra Mladé Boleslavi 5:4, vyhráli sérii 4:3 na zápasy a postoupili do superfinále. O titul budou Ostravané bojovat v neděli 17. dubna od 16:00 v pražské O2 areně proti Chodovu. Mladá Boleslav získala bronz.

Článek

Vítkovice v posledním duelu vedly už 4:0 a pak 5:2, ale soupeř se nevzdal a v poslední minutě během čtyř sekund snížil na rozdíl jednoho gólu. Vyřazení už ale neodvrátil a loňskou účast v superfinále nezopakuje.

Vítkovice budou útočit ve 23. ročníku nejvyšší soutěže na sedmý titul po letech 1996, 1997, 2000, 2009, 2012 a 2013. Jsou vedle šestnáctinásobného šampióna Tatranu Střešovice jediným klubem, který na zlato dosáhl. V pátém ročníku superfinále se představí už počtvrté, v O2 areně chyběly jen loni.

"Chtěl bych poděkovat všem hráčům za neuvěřitelné nasazení, obětavost a morál. Náš mladý tým žije své Nagano a na cestě do superfinále vyřadil dva vynikající týmy. Náš příběh nekončí. Chceme si dojít na nejvyšší metu a uděláme vše, co bude v našich silách," řekl trenér Vítkovic Jan Vavrečka oficiálním stránkám Českého florbalu. Jeho tým, který v základní části obsadil páté místo, vyřadil ve čtvrtfinále mistrovské Střešovice rovněž 4:3 na zápasy.

Pro ambiciózní Mladou Boleslav je vyřazení v semifinále zklamáním. "V dnešním utkání rozhodl výkon (vítkovického brankáře) Lukáše Součka společně s naším špatným zakončením. Ať už v první třetině, v přesilovkách či v závěrečném tlaku jsme si dokázali vypracovat šance na pět zápasů," uvedl kouč Jan Pazdera.

Jeho tým vedl v sérii 2:0 na zápasy a po obratu Vítkovic si v pátek v Ostravě po výhře 4:3 vynutil rozhodující zápas. "Celá série se ale rozhodla v Ostravě. Především ve třetím utkání a následně i v tom čtvrtém jsme nebyli schopni podat ani náš průměrný výkon. Děkuji klukům za poslední dva zápasy, kdy jsme se dokázali semknout a soupeře v obou utkáních přehrávat. Bohužel to nestačilo," dodal Pazdera.

Litvínov sestupuje, Liberec se vrací do superligy

Florbalisté Litvínova po roce stráveném v superlize sestoupili. Rozhodla o to jejich porážka v rozhodujícím sedmém zápase 2. kola play down na hřišti Sokola Královské Vinohrady 4:6, po které prohráli sérii 3:4 na zápasy. Do nejvyšší soutěže se po roce vrací Liberec, který v neděli vyhrál ve čtvrtém finále první ligy 6:5 a zvítězil 3:1 na utkání.

Litvínov skončil v základní části poslední s pouhými dvěma body. Po porážce v 1. kole play down s FBC Ostrava 0:4 držel proti Pražanům naději na setrvání v nejvyšší soutěže až do sedmého duelu. Před 460 diváky ale podlehl.

"O výsledku rozhodla aktuální střelecká forma. Děkujeme skvělým fanouškům, kteří neváhali dorazit za námi až do Prahy," řekl trenér Litvínova Tomáš Arazim webu Českého florbalu. Vinohrady budou ještě o záchranu bojovat proti poraženému finalistovi první ligy Kladnu.

Liberec po sobotní výhře 11:7 v neděli i podruhé uspěl v Kladně a mohl slavit. "Jsme rádi, že se po roce vracíme do nejvyšší soutěže. Finálová série byla náročná, hrál se oboustranně skvělý florbal," prohlásil kouč Liberce Zdeněk Skružný, který je zároveň asistentem trenéra české reprezentace Radim Cepka.

Tipsport superliga florbalistů - semifinále play off; 7. zápas:
Mladá Boleslav - 1. SC Vítkovice 4:5 (0:1, 0:2, 4:2)
Branky: 46. a 60. Natov, 47. Tomáš Chroust, 60. Curney - 6. Jastřembský, 33. Delong, 36. Jan Šebesta, 45. Matejčík, 59. Bräuer. Konečný stav série: 3:4.
Tipsport superliga florbalistů - 2. kolo play down, 7. zápas:
Sokol Královské Vinohrady - Bivoj Litvínov 6:4 (1:2, 3:0, 2:2)
Branky: 23., 33. a 39. Linhart, 6. Š. Raiter, 49. Králík, 57. Gregor - 11. a 60. Hertl, 19. Kropáček, 59. Kašpárek. Konečný stav série: 4:3.
Litvínov sestupuje, Sokol Královské Vinohrady bude hrát baráž o udržení v extralize s poraženým finalistou první ligy Kladnem.
Finále první ligy florbalistů (o přímý postup do superligy) - 3. zápas:
FBC Kanonýři Kladno - FBC Liberec 7:11 (2:7, 1:1, 4:3) - stav série 1:2.

Reklama

Související témata: