Hlavní obsah

Široká základna, vítězná nátura i stotisícové platy. Jak se rodí florbalová dominance?

Michal Osoba (Riga)Sport.cz

Čtvrtfinále už mají čeští florbalisté jisté, ale před sebou mají v základní skupině mistrovství světa ještě jeden úkol. Ten nejtěžší, který ve florbale existuje – porazit Švédy. Souboj o první místo ve skupině se hraje v Riga Areně v úterý od 15:30.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Čeětí florbalisté (zleva) Milan Tomašík, Tomáš Sladký, Martin Tokoš a trenér Radim Cepek už vyhlížejí souboj se Švédskem.

Článek

Jaká je šance na vítězství? Podle historických statistik zhruba tříprocentní. Ze čtyřiceti vzájemných zápasů Češi vítěze osmi z deseti světových šampionátů dokázali zaskočit jednou remízou a jednou i vítězstvím.

„Samozřejmě víme, že nejdeme do zápasu jako favoriti. Když tam necháme sto procent a přesto prohrajeme, musíme sportovně uznat, že soupeř byl lepší. A když budeme mít den, sportovní štěstí a sejde se spousta věcí, můžeme zvítězit,“ věří útočník Milan Tomašík, jenž působí ve Švédsku už šestým rokem.

A tak může zasvěceně vyprávět o příčinách nadvlády seveřanů nad zbytkem florbalového světa, kterou zlomili jen v letech 2008 a 2010 ve finále mistrovství světa Finové.

Obměna pomohla

„Po těch finálových porážkách udělali generační obměnu, starší hráči skončili a začaly ročníky 1988–90. Teď poslední čtyři roky zase drží pohromadě, protočilo se tam třeba jen pětadvacet lidí,“ vypočítává Tomašík. A že ve Švédsku je z čeho vybírat, registrovaných hráčů je tam přes 120 000.

„Mohli by postavit klidně stejně kvalitní dva týmy, průměrná kvalita je na vyšší úrovni než všude jinde. A k tomu mají pár nejlepších hráčů na světě a ti většinou rozhodují,“ popisuje Tomašík působící v týmu Linköpingu.

Hokej má ve Švédsku v popularitě stále jasně navrch, ale vnímání florbalu je podle Tomašíka odlišné než v Česku. „Pořád mi přijde, že u nás se bere víc jako školní nebo univerzitní sport, zatímco ve Švédsku se k nám staví jako ke sportovcům. Většina lidí ví, kdo jsme, okruh florbalové veřejnosti je trochu rozšířenější,“ může porovnávat.

Všestranný rozvoj

Florbalové návyky získávají děti ve Švédsku už od brzkých let spolu s fotbalovými i hokejovými, pak si vyberou, jakou cestou se vydat. „K tomu mají vítěznou náturu. Sami vědí, že jsou nejlepší a že to musí dokazovat na hřišti. Také do nároďáku berou vítězné typy, mají to dobře poskládané,“ vypozoroval osmadvacetiletý forvard.

A špičkoví hráči jsou za svoji florbalovou práci také slušně ohodnoceni. „Ti nejlepší z nejlepších se mají dobře,“ ví Tomašík. „Elitě se většinou snaží kompenzovat průměrný švédský plat,“ říká. A ten je oproti českému více než trojnásobný.

„Hvězdy jako Kim Nilsson nebo hráči ve Falunu či Storvretě si můžou vydělat kolem 25 tisíc korun, sponzorskými smlouvami se sportovními značkami se dostanou na nějakých 50 tisíc švédských korun, což je slušné i na tamní životní úroveň,“ líčí český florbalista. V přepočtu si tak nejlepší švédští florbalisté můžou přijít na necelých 140 000 Kč měsíčně.

Porazit ano, porážet zatím ne

Můžou se tak ostatní země na Švédy v dohledné době florbalově dotáhnout? Nebo se spíše budou nůžky mezi reprezentací tří korunek a dalšími zeměmi rozevírat?

„My, Fini i Švýcaři jsme si jeden čas mysleli, že se na ně dotahujeme, ale pak udělali tu obměnu, vytáhli třicet nových hráčů a byli tam, kde předtím. Pořád můžou tu základnu doplňovat, kdo v devatenácti začne hrát nejlepší ligu světa, za tři roky je hotový pro reprezentaci,“ líčí Tomašík.

„Švédové jsou nejlepší, mají náskok. My jsme první generace, která na florbale vyrostla, oni jsou minimálně o jednu napřed. Samozřejmě je porazit můžeme, ale buďme realisti, pravidelně je porážet v horizontu pěti deseti let nebudeme schopni,“ dodává Tomašík.

Reklama

Související témata: