Hlavní obsah

Začali jsme naivně, takové góly si nemůžeme dovolit, štvalo kapitána Jelínka

Riga

Sen o senzaci se českým florbalistům rozplynul už po první desetiminutovce bitvy s hvězdnými Švédy. Série hrubek v obraně posadila seveřany na koně, obhájci zlata si připsali vítězství 8:4. Tým kapitána Jana Jelínka tak skončil ve skupině druhý, ve čtvrtečním čtvrtfinále vyzve vítěze předkola play off mezi Estonskem a Kanadou.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Jan Jelínek přivádí české florbalisty na hřiště v roli kapitána.

Článek

Z čeho pramenily individuální chyby? Z nervozity či přílišného respektu?

Řekli jsme si, že chceme hrát bez ostychu, ale hráli jsme ze začátku spíš naivně. A chyby, které jsme vyrobili, oni využili. Nevím, čím to bylo. Chtěli jsme hrát s čistou hlavou, jenže na naší hře se to odrazilo spíš negativně.

Pozitivem je fakt, že jste se ještě dokázali vrátit do zápasu?

Řekli jsme si, že to nechceme zabalit a nedáme jim nic zadarmo. Ve třetí třetině to bylo lepší, hráli jsme daleko víc s balonkem, dokázali je držet pod tlakem. Ale na víc už to nestačilo.

Věřili jste, že dvojnásobná přesilovka na začátku třetiny by mohla být ještě šancí na zvrat?

Góly můžou padat rychle, když se daří, pořád jsme byli na dostřel. Ale když jsme pak v závěru dostali další gól, už i psychicky se z toho hůř sbírá.

Myslíte, že jste Švédy přinutili se bát o výsledek, nebo měli vývoj zápasu stále pod kontrolou?

Neměli tam úplně dobrou pasáž, takové momenty v zápasech s nimi často nejsou, že by vyhazovali balonky z půlky a kazili jednoduché příhry. Nemyslím, že by se potili o výsledek, ale třetí třetina nám vyšla a je jen škoda, že nám tam nepadlo víc gólů.

Kdybyste se potkali se Švédy na turnaji ještě jednou v boji o medaile, čeho bude třeba se nejvíc vyvarovat?

Nedat jim ty brejky, po našich chybách dali tři branky, což dělá výsledek. Na konci už jsme hráli vabank, ale v prvních dvou třetinách měli hodně útoků do naší otevřené obrany. A to jsou góly, které si nesmíme dovolit.

Ve skupině jste skončili druzí, jste spokojen s tím, jak jste ji zvládli?

Asi ano. Důležité byly první dva zápasy, které nám vyšly. Teď máme volný den a dáme se dohromady na play off.

Ve čtvrtfinále vás podle papírových předpokladů bude čekat Estonsko. Jaký tu má tým?

Viděli jsme nějaké sestřihy z jejich zápasů a nechci je podcenit, ale přijde mi, že tu mají slabší tým než na předchozích šampionátech, ta silná generace kluků jim skončila. Nebezpeční jsou, dvě třetiny se tahali s Finy, ale záležet bude hlavně na nás.

Reklama

Související témata: