Hlavní obsah

Květiny už zase voní. Florbalovou legendu stíhaly deprese

Riga

Florbal jako stále mladý sport se nemůže pyšnit mnoha hráči se statutem legendy. U Fina Miky Kohonena by si ale málokdo dovolil toto označení rozporovat. Hraje na svém desátém mistrovství světa, příští rok v květnu mu bude čtyřicet let a přesto má v tomto běhavém sportu pevné místo v reprezentaci dlouhodobě druhého nejlepšího týmu planety. Jeho největším protivníkem během hvězdné kariéry nebyla ani tak tělesná schránka, jako spíš psychika.

Foto: Sport.cz

Legenda v akci. Mika Kohonen (vpravo) v souboji s Estoncem Randem Krammem.

Článek

Před dvěma lety popsal své trable pro server unt.se. Téměř čtyři roky zápolil s depresemi. „V noci jsem spal tak hodinu, jedl prášky proti bolesti, nic mi nechutnalo,“ popisoval, než na radu své matky navštívil psychiatra. Dva měsíce si dopřál od florbalu úplnou pauzu, ze švédské ligy se na čas vrátil do rodného Finska. „A květiny už mi zase voní,“ pochvaloval si.

Bojuje proti tabu

Svůj příběh se rozhodl zveřejnit. „Ve Švédsku i Finsku jsem celebrita, tak jsem chtěl být upřímný. Šokovalo mě, jak velké tabu deprese a syndrom vyhoření jsou, přitom se objevují mnohem častěji, než si myslíte. Není důvod se za ně stydět,“ vykládal Kohonen, jenž byl pětkrát v kariéře vyhlášen nejlepším hráčem světa.

Vrátil se do reprezentace a nevylučuje, že se představí jako čtyřicátník i za dva roky v pražské O2 Areně. „Budu reprezentovat, dokud mi neřeknou, že do týmu nepatřím,“ ujišťuje. S finským výběrem si sáhl dvakrát na světové zlato, v Rize by rád přidal třetí. K tomu bude potřebovat nejprve v sobotu zdolat český tým.

Reklama

Související témata: