Hlavní obsah

Florbalisté sahají po historickém finále. Jak do něj? Zrušit hluché pasáže

Riga

V průměru jednou za třináct utkání se podaří českým florbalistům porazit Finy. Pokud svěřenci Radima Cepka svedou tento výjimečný počin i v sobotu od 15.30 českého času (živě na ČT Sport), podruhé v historii si zahrají finále mistrovství světa.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

I na střeleckou formu Toma Ondruška bude spoléhat česká florbalová reprezentace proti Finsku.

Článek

Češi rozhodně nebudou favorité, narušit finálový duel Švédsko–Finsko se nikomu nepovedlo už deset let. A poslední vzájemný zápas? Debakl 3:10. „Ale všichni cítíme, že od toho utkání šla naše hra nahoru. Pokud navážeme na výkony na turnaji a ještě přidáme 20 nebo 30 procent, šance jsou,“ věří reprezentační asistent Radek Sikora.

Den odpočinku navíc

„S Finy jsme pokaždé měli nějakou hluchou pasáž, slabších sedm osm minut a v nich zápas ztratili. Teď musíme vydržet hrát koncentrovaně celých šedesát minut,“ nabádá.

Co by mohlo hrát Čechům do karet? Třeba i program šampionátu. Zatímco po svém čtvrtfinále s Estonci měli volný den, Finové si vstupenku do semifinále zajistili až v pátek večer proti Dánům.

„Může to hrát roli,“ věří útočník Tom Ondrušek. „Jsou na tom fyzicky dobře, ale i na čtvrtfinále se museli soustředit, zatímco my můžeme regenerovat a chystat se na semifinále,“ říká autor šesti gólů na turnaji.

Nejen potrápit, ale i porazit

Před dvěma lety rovněž v semifinále MS držel český tým do 35. minuty vyrovnaný stav, nakonec prohráli 3:6. „V posledních dvou letech jsme zase měli tragické výsledky proti silným týmům, ale tehdy jsme nebyli tak daleko. Já věřím, že je budeme schopni nejen potrápit, ale i porazit,“ burcuje nejlepší český hráč současnosti Matěj Jendrišák.

„Finové jsou běhaví, hodně hrají s balónkem, nejsou tolik taktičtí. Hodně hrají nahoru dolů, v tom je jejich zbraň,“ charakterizuje semifinálového soka.

Reklama

Související témata: