Hlavní obsah

Opustil šampióny, aby mohl jít do Česka. Finy to překvapilo, uznal reprezentační kouč

Praha

Dosáhl na nejvyšší florbalovou metu, svou zemi dovedl k titulu mistrů světa. Sesadil z trůnu rivaly ze Švédska, ve Finsku byl za hrdinu. Pak ale Petri Kettunen nečekaně ohlásil: „Díky, sbohem, jdu do Česka.“ Jako první hlavní kouč ze zahraničí v historii českého florbalu převzal tým po Radimu Cepkovi s cílem sáhnout po medaili na mistrovství světa v Praze příští rok v prosinci.

Foto: Sport.cz

Trenér českých florbalistů Petri Kettunen.

Článek

„Ve Finsku to lidi docela překvapilo,“ uznal šestačtyřicetiletý kouč. Na dotazy krajanů, proč se rozhodl od mistrů světa odejít k reprezentaci, která skončila na šampionátu v Rize pod stupni vítězů, měl jasnou odpověď.

Chce se rozvinout

„V cizině jsem netrénoval od roku 2001. A tohle je příležitost se zase rozvinout,“ tvrdil Kettunen, jenž u finské reprezentace působil od roku 2010.

Co by ze severského florbalu chtěl implementovat do české hry? „Týmovost,“ má jasno. „Když budeme na hřišti fungovat jako jeden tým, pak můžeme odehrát vyrovnané bitvy i se Švédy, Finy a Švýcary,“ je přesvědčený.

I proto chce při práci se svými svěřenci klást důraz na psychiku, kterou řádně otestuje šampionát v domácím prostředí. „Na každém srazu se budeme věnovat mentální přípravě. S psychologem? Ne, tím budu já,“ pousměje se Kettunen, jenž jako hráč dvakrát vyhrál finskou ligu.

Zatím jen na tribuně

Do své rodné země s českou reprezentací vyrazí koncem příštího týdne, kdy se v Turku hraje turnaj Euro Floorball Tour. Jenže Kettunen se představí v netradiční roli. „Ještě nemůžu být na střídačce, dobíhá mi kontrakt s finskou federací, takže budu pozorovatel,“ vysvětluje kouč, jehož zastoupí asistenti Radek Sikora a Milan Fridrich.

Oba bývalí úspěšní reprezentanti měli výrazný podíl už na skladbě nominace. „Znám nejlepší české hráče, ale oni mají samozřejmě větší přehled. Pak během sezóny počítám, že uvidím okolo stovky zápasů přes internet nebo naživo,“ plánuje Kettunen.

Pikantní premiéra na lavičce tak přijde až v červenci při Světových hrách ve Vratislavi. „Hned první zápas proti Finsku, to bude speciální,“ tuší trenér, jenž bude české hráče koučovat v angličtině. „Většina kluků bez problémů rozumí a pár českých slov se taky plánuju naučit,“ slibuje.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články