Hlavní obsah

Patřila ke světové elitě, pak náhle se sportem přestala. Teď opět potáhne Češky

Praha

Vypracovala se mezi nejlepší světové brankářky, před šesti lety byla klíčovou postavou tažení české florbalové reprezentace za historickým bronzem z mistrovství světa. Jenže v létě roku 2014 Jana Christianová na rok zcela z florbalu vymizela. „Nebyla jsem na jediném tréninku, ani jednou jsem na sobě neměla výstroj,“ popisuje.

Foto: Martin Flousek/Český florbal

Brankářka florbalové reprezentace Jana Christianová.

Článek

Dobrovolná pauza Christianovou nabila energií, a tak na ni česká reprezentace na mistrovství světa, které v pátek začíná v Bratislavě, bude opět spoléhat.

Náhlý odchod z brankoviště mnohé překvapil. „Hrajete pořád od dvanácti let a trénujete po večerech, aniž byste měli delší než měsíční pauzu, přidá se k tomu práce… Myslím, že každý florbalista časem dojde k tomu, že je toho dost. A buď skončí úplně, nebo si dá pauzu a utřídí myšlenky,“ líčí nejlepší brankářka MS 2013. Sama zvolila druhou variantu.

Florbal jí nechyběl

„Rok mi florbal vůbec nechyběl. Užívala jsem si, že můžu být večer doma, o víkendu jet na výlet,“ vzpomíná. Po roce se chuť vrátila a Christianová zamířila z Bohemians hostovat do dalšího pražského týmu Herbadent. „Chtěla jsem si vybrat klub, který má šanci na superfinále, což byl můj sen, a dokonce se mi ho povedlo vyhrát,“ pochvaluje si.

Brzy přišel i reprezentační návrat. Minulé mistrovství světa ještě pomáhala komentovat v televizi. „Ale myslím, že na hřiště patřím víc než na židličku České televize,“ usmívá se.

A třeba ke zkušenostem z finské a švýcarské elitní soutěži přidá ještě jedno zahraniční angažmá. „Nezkusila jsem Švédsko. Když nějaká nabídka přijde, rozhodnu se spontánně. Anebo zůstanu v Tigers, kde dokončím kariéru. Ale nebude to hned,“ ujišťuje s úsměvem.

Reklama