Hlavní obsah

„Věčně druzí“ Finové chtějí shodit z trůnu Švédy, Češi nemají být překážkou

PRAHA

Už před dvěma lety ve Švédsku byli hodně blízko. Florbalisté Finska se probojovali na šesti dosavadních světových šampionátech čtyřikrát do finále, stejně jako Švýcaři v roce 1998 a Češi o šest let později ale nikdy nedokázali porazit suverénní Švédy. Letos věří, že konečně uspějí. A nikdo ve Finsku nevěří, že by Češi měli být v semifinále překážkou.

Foto: Sport.cz

Finský útočník Mikael Järvi oslavuje vstřelený gól v utkání se Švýcarskem.

Článek

„To je pravda. Nikdo z finské veřejnosti, stejně jako z týmu neočekává, že by v semifinále prohráli,“ potvrzuje trenér české florbalové reprezentace Zdeněk Skružný, jehož svěřenci se s Finy utkají v pražské O2 Areně v sobotu od 16:10 hodin. Hráči Suomi vypadli v semifinále jen dvakrát a pokaždé si vylámali zuby na Švýcarsku: jak v roce 1998 v České republice, tak v zemi Helvétského kříže v roce 2004.

Stejně jako na šampionátech v letech 1996, 2000 a 2002 to na posledním mistrovství dotáhli spolu s domácími Švédy zase nejdál. A ve finále dokázali své hlavní rivaly zaskočit a vypracovali si tříbrankový náskok. Jenže se opět ukázalo, že stanovit náskok „který bude stačit“ proti Švédům jednoduše nelze. Slavná hala Globen byla svědkem velkého obratu a domácí po vítězství 7:6 udrželi svou vládu nad florbalovým světem. Letos má být všechno jinak.

Na koho si dát pozor podle Zdeňka Skružného
Aktuálně nejlepší hólman Henri Toivoniemi
Skvělý obránce Juha Kivilehto
Další skvělý bek Vesa Punkari, pokud jej nebude trápit svalové zranění
Výborný útočník Tero Tiitu
Tvůrce finské hry Mika Kohonen
Tvůrce finské hry. Famózní střelec Rickie Hyvärinen

Reklama

Související témata: