Hlavní obsah

Florbalisté Finska sesadili na MS v Praze Švédsko z trůnu

Florbalisté Finska sesadili Švédsko ze světového trůnu, ve finále mistrovství světa v Praze nad ním zvítězili 7:6 v prodloužení. Vítězové všech šesti dosavadních šampionátů prohrávali po první třetině 0:4, potom otočili stav na 6:4, ale v závěru zápasu neodolali finské touze po zlatu. Utkání rozhodl v šesté minutě nastavení Tero Tiitu.

Článek

Tým Suomi se dočkal ve finále na pátý pokus, Švédové naopak vůbec poprvé prohráli zápas MS a v libeňské O2 Areně se otřásla jejich pozice neomezených vládců světového florbalu. Finové slavili zlato a jejich kapitán Mikael Järvi vedle poháru převzal i ocenění pro nejužitečnějšího hráče turnaje.

Finové se těší ze světového zlata poprvé. Tým Suomi tak svým rivalům dokonale oplatil předloňskou prohru ze Stockholmu, kde naopak Švédové vyhráli 7:6 v prodloužení, byť zaostávali už o tři branky.

"Byl to jeden z nejbláznivějších a zároveň nejkrásnějších zápasů v historii. Švédsko ukázalo, jak silný má tým, ale pro nás bylo důležité, že jsme si věřili i ve zlých chvílích," řekl na tiskové konferenci finský kouč Petteri Nykky, který jako první trenér v historii na šampionátu našel vítězný recept na dosud nepokořené Švédy. "Na tento okamžik jsme čekali strašně dlouho. Dosáhli jsme neskutečného úspěchu," pochvaloval si Nykky.

Reklama na florbal

Pokud florbal potřeboval opravdovou reklamu, finálový zápas ji obstaral dokonale. Na duel přišlo ještě více fanoušků než na předcházející zápas o bronz mezi Českou republikou a Švýcarskem. S počtem 14.208 diváků tak byla dnes překonána druhá nejvyšší návštěva v historii světových šampionátů z roku 2002 z Helsinek (13.665). O necelých devět set příznivců odolal rekord z MS v roce 1996 ze Stockholmu (15.106 diváků).

Diváky však hlavně strhl průběh duelu, který nadchl dvěma velkými obraty. I když v 16. minutě utkání závěrečnému dramatu nic nenasvědčovalo, protože nažhavení Finové vedli už o čtyři branky. Švédové však po první přestávce ukázali svoji sílu, jako by si uvědomili, že čelí první prohře na velkém turnaji. Impulz jim dodalo i střídání brankářů. Od druhé třetiny výrazně zlepšili pohyb, Finy zavřeli před jejich branku díky přesným kombinacím a po další dvacetiminutovce prohrávali už jen o gól.

Odepsaný finský soubor se vzchopil v přesilovkách

Pět minut po zahájení třetí třetiny vyrovnal Eskelinen a ofenzivní tahouni Djurling s Jihdem dalšími projektily z dálky poslali "Tre kronor" v čase 51:04 dokonce už do vedení 6:4. "To už jsem věřil, že to dotáhneme do vítězného konce," líčil Djurling. Zdánlivě odepsaný finský soubor, který od druhého dějství výrazně zaostával, se však vzchopil v přesilovkách a Lassi Vänttinen dvěma ranami během 72 vteřin srovnal. A Finové navíc za stavu 5:6 neproměnili trestné střílení, když švédský náhradník Daniel Ramsin vychytal Miku Kohonena.

Prodloužení ani vzdáleně nepřipomínalo opatrnou taktickou bitvu. Švédové Djurling a Jihde však svými šancemi pohrdli a soupeř je za to po pěti minutách a 12 vteřinách ztrestal. Finský tým předvedl učebnicové přečíslení, Hyvärinen po kličce našel před prázdnou brankou Tiitua a ten snadnou trefou odstartoval bujaré finské veselí. "Jsem pyšný na to, že jsem jedním z hráčů tohoto báječného týmu. Hodně jsme se na to museli nadřít," oddechl si Kohonen.

Pátí skončili Lotyši, když v duelu o konečné umístění v O2 Areně zdolali Norsko 6:5. Lotyši obhájili pozici z minulého světového šampionátu v roce 2006 ve Stockholmu, Norové si o jednu příčku polepšili. Lotyši vedli už 4:0 díky trefám Jansonse, Preisse, Laivinše a Blindse, ale Norové dokázali ztrátu smazat. Jenže pak opět nechali soupeře dvakrát skórovat a po snížení Oleho Mossina Olesena už na vyrovnání nedosáhli.

Elitní kategorie:
Finále:
Švédsko - Finsko 6:7 v prodl. (0:4, 3:0, 3:2 - 0:1)
Branky a nahrávky: 21. Djurling (Quist), 31. Jihde (Quist), 34. Calebsson (Eskelinen), 46. Eskelinen (Helgesson), 50. Djurling (Kranberg), 52. Jihde (Djurling) - 2. Kavekari (Järvi), 11. Hyvärinen (Mika Kohonen), 15. Vänttinen (Hyvärinen), 16. Koskelainen (Hyvärinen), 55. Vänttinen (Mika Kohonen), 56. Vänttinen (Järvi), 66. Tiitu (Hyvärinen). Rozhodčí: Hofgaard Jorstad, Ali Zouhar (oba Nor.). Vyloučení: 4:1. Využití: 1:4. Diváci: 14 208.
O 5. místo:
Lotyšsko - Norsko 6:5 (3:0, 1:3, 2:2)
Branky: 3. a 55. Jansons, 4. Preiss, 10. Laivinš, 27. Blinds, 47. Raitums - 28. a 57. Olesen, 30. Midtsveen, 34. M. Olsen, 45. Straete. Rozhodčí: Černý, Janoušek (oba ČR). Vyloučení: 4:1. Využití: 1:1. Diváci: 3267.
Konečné pořadí:
Elitní kategorie: 1. Finsko, 2. Švédsko, 3. Švýcarsko, 4. Česká republika, 5. Lotyšsko, 6. Norsko, 7. Rusko, 8. Estonsko, 9. Dánsko, 10. Itálie.
Divize B: 11. Německo, 12. Polsko, 13. USA, 14. Rakousko, 15. Singapur, 16. Japonsko, 17. Maďarsko, 18. Slovinsko, 19. Nizozemsko, 20. Velká Británie.

Reklama