Hlavní obsah

Sen o finále je pryč, florbalisté podlehli v semifinále Finsku

PRAHA

Čeští florbalisté budou hrát na mistrovství světa v Praze o bronzové medaile. V sobotním semifinále prohráli 2:4 s Finskem a jejich sen o zopakování finálové účasti z roku 2004 se rozplynul. V neděli od 13:10 se utkají o třetí místo s výběrem Švýcarska. "Odehráli jsme to nejlepší, čeho jsme schopni. A stejně to nestačilo," litoval kouč české reprezentace Zdeněk Skružný.

Článek

Trenér Skružný provedl drobné korekce v sestavě, proti poslednímu zápasu s Itálií poslal do hry obránce Nesměráka a útočníka Fojtu. Až těsně před zápasem odhalil, koho na Finy postaví do branky: před zkušeným Kafkou dostal přednost jednadvacetiletý David Rytych. A český gólman musel hned při prvním střídání ukázat své kvality při pohotové střele Tiitua.

Češi se ale brzy z finského tlaku vymanili a začali mít více ze hry. Nedařila se ale koncovka a co nemířilo mimo, to pochytal finský gólman Toivoniemi. Po faulu Kožušníka přežili Češi dvouminutové oslabení, po brejku se dokonce dostal do šance Folta, gólman soupeře vyrazil. V poslední minutě první třetiny Finové ukázali, jak umějí trestat chyby. Cepek prohrál souboj u mantinelu, Kukkola utekl s míčkem na českou polovinu a posunul na Mannera, který otevřel skóre.

Hned v úvodu prostřední přišel další úder. První pětka špatně pohlídala střed hřiště, Finové si v útočném pásmu dvakrát předali míček a Mikko Kohonen zvýšil na 2:0. Češi spoléhali na rychlé protiútoky, Fojtovu ránu po Sladkého přihrávce přes celou třetinu ale Toivoniemi kryl. Vzápětí utekl na polovinu soupeře Slaný, prudkou střelou ale orazítkoval jen břevno. Češi se dočkali snížení až po polovině zápasu, kdy Sikora vyslal prudkým bekhendem do brejku Zálesného, který střelou do protipohybu finského brankáře snížil.

Naděje domácího celku ale opět povadly tři minuty před koncem prostřední části, kdy Järvi i přes pozornost obránců dokázal přihrát míček Mannerovi, který si připsal druhý gól v zápase. Dvoubrankový náskok Suomi se neztenčil ani při první přesilové hře českých florbalistů při vyloučení Kivilehta.

Finové důsledně bránili

Před poslední třetinou trenér Skružný pozměnil sestavu, do první pětky poslal Skalíka a Ostřanského posunul na křídlo druhé řady, na centru třetí pětky nahradil Fojtu Novotný. Proti důsledné obraně Finů se ale Češi dlouho nemohli prosadit. V polovině třetiny stáhl český kouč hru na dva útoky a zvýšené úsilí přineslo ovoce,  když si Zálesného střelu zpoza branky srazil do vlastní branky Jussila. Gól byl nicméně připsán dorážejícímu Ostřanskému.

Trvalo ale jen 72 sekund a rozbouřenou O2 Arenu zmrazil Järvi, který po spolupráci s Forstenem zakončoval do do prázdné branky. Následně putoval na trestnou lavici Jakůbek, Češi ale zvýšení náskoku soupeři nepovolili. V 58. minutě si domácí vybrali oddechový čas a začali dobývat finské pásmo v šesti bez brankáře, skóre se ale již neměnilo.

"Sice jsme prohráli po Švédsku i s Finskem, hráči ale mohou být hrdí. Po večeři chci vidět na všech tvářích úsměv a motivaci porvat se zítra o bronz," prohlásil na tiskové konfrenci Skružný. "Byl to těžký zápas, přesně jak jsme očekávali. Uklidnil nás gól na konci první třetiny, ve zbytku utkání jsme se snažili zodpovědně bránit a maximálně využít šance, které se nám naskytly," podotkl trenér Finů Petteri Nykky.

Česko - Finsko 2:4 (0:1, 1:2, 1:1)
Branky a asistence: 14. Zálesný (Sikora), 52. Ostřanský (Zálesný) - 20. Manner (Kukkola), 25. Mikko Kohonen (Tiitu), 38. Manner (Järvi), 53. Järvi (Forsten). Vyloučení: 2:1, využití: 0:0. Rozhodčí: Andersson, Fahlander (oba Švéd.). Diváci: 10348.
Česko: Rytych - Jakůbek, Garčar, Nesměrák, Chrápek, Slaný, Folta - Kožušník, Cepek, Ostřanský - Zálesný, Fridrich, Sikora - Richter, Fojta, Sladký. Trenér: Skružný.
Finsko: Toivoniemi - Vehkaoja, Kivilehjto, Lehti, Kavekari, Punkari - Tiitu, Mika Kohonen, Mikko Kohonen - Järvi, Forsten, Manner - Hyvärinen, Jussila, Vänttinen. Trenér: Nykky.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články