Hlavní obsah

Doyen Trnavský věří v příjemné rozloučení s florbalovou kariérou

Pavel NovotnýSport.cz

Loučení se svou bohatou kariérou si schoval na světový šampionát v Česku florbalový obránce Tomáš Trnavský. Dnes již bývalý zadák švýcarského UHC Grünenmatt oslavil v listopadu pětatřicátiny a vrcholnému florbalu dá sbohem tam, kde do něj vstoupil – na domácím mistrovství. „Před deseti lety jsem byl ale spíš takový žolík,“ vzpomíná na svůj první šampionát.

Foto: ČFbU

Florbalista Tomáš Trnavský

Článek

Jaké to je být v pozici reprezentačního doyena?

Já jsem už na roli nejstaršího hráče zvyklý, za poslední čtyři roky v kádru nikdo starší než já nebyl. Vždyť já jsem vlastně třetí nejstarší v celém týmu včetně trenérů! Žádnou výsadní pozici ale nemám. Cítím, že jsem takový hromosvod, současně mám ale respekt a když je potřeba, tak není problém věci urovnat. Jsem k ruce Pínovi (Radim Cepek – pozn. autora), vím moc dobře, jaké to je dělat kapitána. Udržet pohromadě dvacet lidí je docela fuška.

Musela rada starších během přípravy na šampionát řešit nějaký problém? Jaká je nálada před startem mistrovství?

Za ty roky jsme už zvyklí komunikovat dohromady. Parta táhne za jeden provaz, necítím, že by se vytvářely skupinky jako v minulosti. Na některých hráčích je partná drobná nervozita, nálada je ale každopádně bojovná. Každý se těší, být na šampionátu na domácí půdě se každému nepoštěstí.

Právě vám se splní hned podruhé zahrát si na českém mistrovství...

Tak zahrát... Před deseti lety jsem byl v týmu, ale moc jsem toho neodehrál. Tehdy se praktikovala strategie týmových pětek a z mého týmu tam tolik lidí nebylo, takže jsem byl spíš takový žolík. Na hřiště jsem se dostal až v závěrečném utkání proti Norům o páté místo.

V sobotu vstoupíte do šampionátu duelem s Ruskem, v neděli se postavíte šestinásobným mistrům světa ze Švédska. Jaký víkend očekáváte?

Každý z těch zápasů bude o něčem jiném. Rusy budeme muset tlačit, proti Švédům je naopak třeba hrát víc hlavou. Zápas se Švédskem je pro každého svátkem a i prohra s rozumným skóre může mít pozitivní vliv do dalších bojů.

Obecně se ale očekává, že klíčový duel vás čeká v úterý proti Lotyšsku...

Lotyši jsou již delší dobu oříšek, od kterého nikdy nevíme, co čekat. Je to nepříjemný soupeř vyznávající silový styl. Někteří hráči vypadají jako kulturisti a zápas dost bolí. Chce to tři rychlé góly, aby je to přestalo bavit.

Máte před svým posledním velkým turnajem nějaké přání?

Doufám, že lidé přijdou fandit. Bylo by krásné, kdyby se nám dařilo herně a padl by i divácký rekord.

Reklama