Hlavní obsah

V roli outsiderů můžeme proti Finsku překvapit, říká kapitán Cepek

Pavel NovotnýSport.cz

Základní cíl splnili. Čeští florbalisté zvládli v Ostravě úvodní část mistrovství světa a stěhují se do Prahy k bojům o medaile. V sobotním semifinále je čeká favorizované Finsko. „Když budeme hrát svoji hru jako proti Švédům, tak můžeme uspět i proti Finům,“ říká nejzkušenější český reprezentant, kapitán Radim Cepek, jenž dosud nechyběl na žádném mistrovství světa.

Foto: Sport.cz

Kapitán florbalové reprezentace Radim Cepek oslavuje svou trefu v utkání proti Rusku.

Článek

Český tým má za sebou úspěšný vstup do šampionátu, jak viděl základní skupinu kapitán?

Myslím, že jsme bez větších problémů splnili hlavní cíl základní části a postoupili do semifinále. Možná se bude připomínat zápas s Lotyšskem, kdy to byly nervy až do konce. Mně to ale ani nepřišlo. Soupeř sice vstřelil slepené góly, které nás mohly rozladit, zápas jsme ale měli pod kontrolou. Proti Švédům jsme po vítězství nad Ruskem předvedli bojovný výkon. Všechno nám hrálo do karet, nebyla vyloučení, diváci nás mohutně podpořili. Na závěr jsme proti Itálii předvedli radost ze hry.

V semifinále vás čekají Finové. Podle mnohých v současnosti ještě lepší tým než Švédové...

Já si nemyslím, že jsou lepší než Švédové. Mají jiný systém. Švédové hrají přímočaře, agresivně do gólu. Finové předvádějí víc kombinační florbal, atraktivnější pro diváky.

Který z těch systémů vyhovuje víc českému týmu?

Když budeme hrát svoji hru jako proti Švédům, tak můžeme uspět i proti Finům. Oni mohou držet míček, ale pokud se s ním budou honit okolo hřiště, tak nejsou tolik nebezpeční. Otázka je, jak zvládneme trpělivě bránit a vyrážet do rychlých protiútoků.

Kudy tedy vede cesta?

Musíme se do detailu připravit, předzápasovou přípravu je třeba mnohonásobně zlepšit. Už jde o hodně a každá maličkost bude rozhodovat. V základní skupině jsme se nemuseli na soupeře připravovat až tak detailně. Ani proti Švédsku o tolik nešlo, přípravu jsme zintenzívnili až na Lotyše. S Finy nás ale čeká zápas roku, možná i desetiletí. Musíme si vzít jednoho hráče po druhém, rozebrat jednotlivé pětky, jak rozehrávají, co vlastně na hřišti dělají. Pomocí videa pochopit jejich standardní situace, přesilovky. Odhalit sebemenší detaily.

Jak se vyrovnáte s tlakem před semifinále?

V Ostravě jsme to zvládli a doufám, že na to navážeme i v Praze. Tlak bude možná ještě o něco větší a na mladé kluky to může dolehnout. Přiznávám, že už při prvním utkání s Ruskem, kdy bylo v ČEZ Aréně přes pět tisíc lidí, byla patrná značná nervozita. A v Praze to může být klidně třikrát tolik. Je třeba se na to připravit. Nedělat haury. Musíme se vrátit na začátek, kdy jsme byli maličkatí, byli jsme outsideři. A ti mohou vždycky překvapit.

Reklama

Související témata: