Hlavní obsah

Snad pomohu k největší senzaci na MS, říká finský asistent českého týmu

Pavel NovotnýSport.cz

Možná bude trumfem v rukávu české florbalové reprezentace. Asistent Pasi Tilander. Finský kouč, který působí na české střídačce již čtyři roky, radí jak na semifinálového soupeře. „Nejdůležitějším článkem ale stále zůstávají hráči. Ti rozhodnou o úspěchu či neúspěchu,“ říká čtyřicetiletý trenér v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Sport.cz

Asistent trenéra české florbalové reprezentace Pasi Tilander.

Článek

Jak na vás působí, že jste před semifinálovým duelem s Finy tak důležitým článkem?

Mohu využít své znalosti o finském týmu, pomoci s přípravou. Nejdůležitějším článkem ale stále zůstávají hráči. Ti rozhodnou o úspěchu či neúspěchu.

Co bylo vaším úkolem před sobotním zápasem?

Především rozbor individuálních schopností jednotlivých finských hráčů. Znám celý tým, mnoho z nich hraje dlouhá léta, hodně z nich jsem i sám trénoval.

Na koho jste hráče nejvíce upozorňoval?

Seznam by byl dlouhý, ale když to vezmu od začátku... Rickie Hyvärinen. Je stále relativně novou tváří, ale již patří k hlavním oporám. Má skvělou střelu, dokáže pálit z neuvěřitelně malého prostoru. Budeme si na něj muset dávat velký pozor. Dál Mikael Järvi. Má obrovský hlad po gólech a umí jich spoustu dát. A zapomenout nesmím ani na Miko Kohonena.

Hovořil jste před semifinále s někým z finského týmu?

Mám v týmu spoustu výborných přátel, naposled jsme se ale bavili v Ostravě.

Proběhlo nějaké hecování?

Nic velkého. Finský tým bere šampionát velmi profesionálně.

Jak je pro vás těžké přestat být finským fanouškem?

To je obtížná otázka. Jsem Fin, finský tým jsem trénoval. Samozřejmě, že bych si přál, aby získali zlato. To by ale museli postoupit přes českou reprezentaci. A já dnes večer udělám maximum, abyste se postarali o největší senzaci v historii světového florbalu.

Reklama

Související témata: