Hlavní obsah

Sikora: Těžko říct na procenta, ale šanci proti Finům máme

V základní sestavě pro sobotní semifinále mistrovství světa ve florbalu nechybí český útočník Radek Sikora. Dvaatřicetiletý forvard neodehrál v základní skupině zápas se Švédskem a proto věří, že proti Finsku přispěje k postupu do finále, kde by Češi pravděpodobně znovu narazili na mistry světa. „Hodně bude záležet na úvodu, jakým směrem se začne utkání vyvíjet,“ uvažuje o sobotním duelu v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Sport.cz

Čeští florbalisté (zleva) Radek Sikora, Aleš Zálesný a Martin Ostřanský naslouchají pokynům trenéra Zdeňka Skružného.

Článek

V základní části jste proseděl téměř dva zápasy na střídačce. Semifinálová nominace asi potěšila...

Bylo předem dané, že patnáct hráčů nemůže zvládnout porci všech zápasů. Naše pětka nedala v zápase s Ruskem žádný gól a proti Švédům zbyl Černý Petr na mě. Navíc jsme potřebovali dostat do hry Milana Fridricha. Změny sedly a složení zůstalo stejné i proti Lotyšsku. To byl ale zase jiný zápas, trenér mě po druhé třetině poslal na hřiště a už jsem v lajně zůstal. Ono je ale jedno, kdo hraje. Jsme tady jako tým a společně jdeme za svým cílem.

Jaký čekáte zápas s Finskem?

Hodně bude záležet na úvodu, jakým směrem se začne utkání vyvíjet. To je proti Finům velice důležité. Mohl by to být podobný zápas jako se Švédy.

Takže podobná podívaná?

Těžko říct, s čím na nás půjdou. Možná budou míčky házet na naši polovinu a nám se bude dařit z rychlých brejků. Pak by to mělo spád podobně jako proti Švédům. Taky ale mohou držet balónek hodně vzadu a budou spoléhat na jistou rozehrávku. Pak to bude taktická bitva.

S Finskem má český florbal lepší bilanci než proti Švédům, porážky ale mají stále hodně navrch. Nestraší vás to?

To v hlavách vůbec nemáme! Florbal je krásný v tom, jak rychle se může změnit výsledek. Dopředu se nikdy nedá určit. My jsme s Finskem loni v listopadu hráli v Ostravě 4:4, letos v září v Estonsku jsme měli více šancí než oni, ale stejně jsme prohráli 4:6. A naposledy v Kuopiu jsme odehráli divný zápas a prohráli 2:9. Před semifinále je vše otevřené, těžko říct v procentech, ale šanci máme.

Finové touží po zlatu. Mají na to sesadit dosud jediné mistry světa?

Mají to už trochu v hlavách, pořád se Švédskem prohrávají. I když mi v současnosti přijdou o něco víc agresivnější a dynamičtější. Švédský tým má ale pořád spoustu osobností, několikanásobných mistrů světa, nad kterými se vítězí velice těžko. V zápase s nimi musí vyjít úplně všechno. Jako se to povedlo nám, i když jsme nakonec těsně prohráli. Snad se to už jednou zlomí, ale těžko říct, že to bude právě na tomhle mistrovství.

Teoreticky to můžete zlomit i vy. Už zítra...

Všichni o tom sníme a děláme pro to maximum. Diváci nám pomáhají a my na hřišti necháme život.Věřím, že z plné O2 Areny v gatích mít nebudeme.

Reklama

Související témata: