Hlavní obsah

Pistorius má před sebou poslední šanci dostat se do Pekingu

LUCERN

Handicapovaný běžec Oscar Pistorius se dnes naposledy pokusí kvalifikovat na olympijské hry v Pekingu. Jihoafrický závodník s amputací obou dolních končetin si na mítinku v Lucernu musí vylepšit osobní rekord na trati 400 metrů, aby přesvědčil jihoafrické funkcionáře o tom, že patří do výběru pro OH.

Článek

Pistorius má zatím osobní rekord 46,36 sekundy, takže limit pro start na individuální čtvrtce 45,55 se zdá být nedosažitelný. Jednadvacetiletý běžec doufá, že se dostane mezi šestici jihoafrických čtvrtkařů nominovaných do štafety.

Proti tomu se však postavil generální sekretář Mezinárodní atletické federace IAAF Pierre Weiss, podle kterého by to mohlo ohrozit bezpečnost závodníků. Ve čtvrtkařské štafetě se totiž jen první úsek běží v drahách. "Byl bych radši, kdyby ho z důvodů bezpečnosti nevybrali," uvedl dlouholetý atletický funkcionář.

Proti Pistoriusově startu ve štafetě se vyslovil i mluvčí IAAF Nick Davies. "Je to jeden z mála závodů, kde dochází k fyzickému kontaktu mezi účastníky. Když převezmete kolík, hned běžíte k vnitřní dráze, takže je tam velká možnost neštěstí," řekl.

Manažer jihoafrického běžce Peet Van Zyl uvedl, že Pistorius se fyzickému kontaktu vyhne. "Při našich debatách s federací se vždycky mluvilo o plánu, že Oscar poběží první úsek," zdůraznil.

IAAF Pistoriusovi nejdříve zakázala start na olympiádě s tím, že jeho protézy představují nespravedlivou technologickou výhodu. Jihoafričan se proti tomuto verdiktu odvolal ke sportovní arbitráži CAS, která mu v květnu vyhověla.

Reklama

Související témata: