Hlavní obsah

Zlatý den české medailistky Kateřiny Emmons

PEKING

Zlatá medaile a k ní dva olympijské rekordy, taková byla pro českou střelkyni Kateřinu Emmons sobota v Pekingu. Stala se první olympijskou vítězkou 29. olympijských her. V základním závodě vyrovnala absolutní nástřel, tedy světový rekord 400 bodů, a o jeden bod zlepšila rekord olympijský. Navíc se do rekordních olympijských listin zapsala i celkovým nástřelem po finále 503,5 bodu.

Článek

„Všechno vypadalo před závodem skvěle. Pátek jsem proležela. Chtělo se mi být líná, tak jsem lenošila. Trénovat už nemělo smysl a venku byl takový pařák, že jsem myslela, že mne klepne pepka. Raději jsem zůstala na našem pokoji s Mattem. Koukali jsme na film Limonádový Joe a pak chvíli na zahájení,“ říkala po vítězném závodě.

Zrádná kukuřice

Potíže nastaly v sobotu ráno. Budíček byl před pátou hodinou. „Chtěla jsem k snídani ovesnou kaši, ale tu neměli. Dali mi kukuřičnou, a ta mi neudělala dobře. Ve spojení s rostoucí předzávodní nervozitou z toho bylo běhání... Však víte kam. Jinak na tohle netrpím, to se mi stalo v kariéře teprve podruhé,“ prozradila Kateřina Emmons.

Trefit vzduchovkou na 10 m střed terče, který má 0,5 cm, to je kumšt. Po cestě z USA do Prahy a Pekingu byla pažba naťuknutá. „Vzal jsem s sebou náhradní vzduchovku. Dával jsem zbraň dohromady sedm hodin. Ona už není nejnovější, Katka by ji měla vyměnit, protože některé díly se nedají nahradit a mohou selhat,“ vyprávěl už s úsměvem o tréninkovém martyriu otec a trenér v jedné osobě Petr Kůrka. I tahle zbraň pořád stojí 50 tisíc korun.

V samotném závodě na 75 minut sázela jednu desítku za druhou. Velké soupeřky postupně odpadaly. „Překvapilo mě to u Soni Pfeillschifterová, která nepostoupila do finále,“ dodala Emmons. Největší favoritka, domácí Du-li, obhájkyně zlata z Atén chybovala ve chvíli, kdy se Emmons vrátila na stav po krátké pauze.

Číňanka Du-Li finále oplakala

Po základním závodě vedla Emmons o bod před Du-Li, Chorvatkou Pejčičovou a Ruskou Galkinovou. A nastala honička. „Přechod ze základního závodu do finále byl hrozně rychlý. Pouhých pětačtyřicet minut do první rány a my jsme dělaly znovu přejímku zbraně a kontrolu věcí. Dvacet minut před finále jsem musela být na stanovišti. To jsme ale měly všechny stejné. Také jsem si v novém prostředí zvykala na střelecký kabát, je pod ním horko, musí se srovnat tepová frekvence,“ říkala olympijská vítězka. V přípravě na finále kolem ní tančili maskoti, což ji nijak nevzrušovalo. „Uzavřu se do svého závodnického světa a nikoho tam nepustím,“ nabídla svůj recept na soustředění.

Finále zvládla bravurně nástřely: 10,6 - 10,7 - 9,7 - 10,9 - 10,2 - 10,4 - 10,6 - 10,3 - 10,2 a 9,9. Soupeřky se k ní nepřiblížily na víc než 0,3 bodu, ale hned jim další skvělou ránou odskočila. První polibek patřil manželovi Mattu Emmonsovi, jedničce střeleckého týmu USA, objala se i s tátou. „Když jsem odcházela, hráli mi česky písničku Láska v opratích, to mě překvapilo,“ usmívala se.

Zatímco česká olympijská vítězka přebírala od předsedy MOV Jacquese Rogga zlato, její kolegyně Pavla Kalná měla v očích slzy z úplně jiného důvodu: „Nezvládla jsem olympijský závod psychicky. Ve dvou položkách tři chyby, to se mi nestává,“ vysvětlovala svoje 31. místo. „Na Du-Li se hodně ostře vrhli čínští novináře, před nimiž s pláčem utekla. „Doma na ni byl hrozný tlak, pasovali ji hned na vítězku a ona finále neustála. Číňané jsou v tomhle nevybíraví a krutí. Takoví byli i ke mně. Vy jste rozumní," pochválila české novináře.

Plzeňské jí chutnalo

Oči se leskly Miroslavu Vargovi, který sivzpomněl, že... „Před dvaceti roky jsem vyhrál v olympiádu v Soulu, Katka mě inspirovala.“ Z tribuny jí tleskali olympijský vítěz z Mexika 1968 Jan Kůrka. Po dvou hodinách na dopingové kontrole, kdy musela odevzdat dva vzorky, mohla konečně vyrazit ze střelnice. „Měla jsem nízké ph, tak jsem musela znovu a nešlo to. Teď se těším na sprchu a Plzeňský Prazdroj v Českém domě,“ rozloučila se.

V hotelu Gloria Plaza si pivo s chutí dala, převzala spolu s otcem pamětní medaili od předsedy ČOV Milana Jiráska a spoustu gratulací od sponzorů, včetně dortu ve tvaru srdce. Přítomné pak bavil herec Miroslav Donutil. Do postele se Kateřina dostala až krátce před půlnocí.

Reklama