Hlavní obsah

Berdycha nevykolejilo ani dlouhé čekání na zápas kvůli dešti

PEKING

S více než tříhodinovým zpožděním nastoupil český tenista Tomáš Berdych ke svému prvnímu zápasu na olympijských hrách v Pekingu. Čekání, až se umoudří počasí a pořadatelé následně vysuší mokré kurty, mu ale boj o postup nezkomplikovalo. Čínského soupeře Jü Sin-jüana porazil za necelou hodinu a v klidu mohl v televizi sledovat cestu sportovního střelce Davida Kosteleckého k zisku zlaté medaile.

Článek

Berdych si pochvaloval bezproblémový průběh zápasu. "Začátek byl hodně příjemný, nebylo to takové, že bych se musel extrémně stresovat. Mohl jsem se v klidu rozehrát, takže to bylo v pohodě," řekl Berdych novinářům. Po svém zápase očekával, že v neděli ještě nastoupí společně s Radkem Štěpánkem čtyřhru. O půl hodiny později se ale v Pekingu opět pořádně rozpršelo a pořadatelé program přerušili.

Na žebříčku ATP druhý nejvýše postavený český tenista se měl v Pekingu původně utkat s Chorvatem Ivo Karlovičem, jenž se ale pro nemoc odhlásil. Berdychovi absence více než dva metry vysoké soupeře s výborným podáním přišla vhod. "I když se to neříká a nepatří to do tenisu, ale zrovna v případě Karloviče by bylo 95 procent hráčů nadšených a brali by jakoukoliv změnu. Byť by ten zápas vyhráli. Zápas s ním je tak strašně nepříjemný," řekl Berdych, jenž se ve druhém kole utká s vítězem duelu mezi Španělem Tommym Robredem a Andreasem Seppim z Itálie.

Náhradník Jü Sin-jüan se většinou věnuje pouze deblu, což se na jeho hře projevilo. "Já ani nevím, jak byl starý. Nikdy jsem ho neviděl. Na jeho pohybu to ale bylo znát. Byl takový těžkopádný, byla z něho znát nevyhranost, chyběly mu zkušenosti a neuměl více číst tu hru. Ale občas byl schopen slušně servírovat," uvedl Berdych.

Hlavním problémem jsou mokré dlaně

Proti slabému soupeři se bez velkých problémů vyrovnal i s náročnými povětrnostními podmínkami. I když ráno pršelo, stále bylo teplo a dusno. "V Americe je to podobné, ale tady bude dusno ještě víc. Vítr to neprofoukne a stojí to tady na místě. Dá se s tím ale vypořádat," řekl Berdych novinářům.

Hlavním problémem jsou pro tenisty mokré dlaně, kvůli kterým se špatně drží raketa. "Člověk si musí dávat pozor, pořád si utírat ruce a pak se to dá," uvedl. Výhodou bylo, že za mraky prakticky vůbec nebylo vidět slunce. "Když vyleze, tak je to nejhorší. Když jsou za smogem mraky, je to lepší," všiml si.

Vzhledem k tomu, že olympijský turnaj se hraje na betonovém povrchu, nenaděl déšť tenistům tolik starostí. Když pořadatelé vodu vysušili, měl stejné vlastnosti jako před tím. "Nemá na něj vliv, jestli pršelo hodinu, dvě, nebo deset minut. Když se vysuší, tak je vždycky stejné. To je velká výhoda oproti antuce nebo trávě, která může být rozdílná," uvedl.

Reklama