Hlavní obsah

Huříková: Když neskončím do patnáctky, budu prodávat hamburgery

Do tašky zabalila několik želvích talismanů, které sbírá, k nim přidala i nějaké učení, neboť po návratu z olympiády čeká na českou bikerku Terezu Huříkovou maturita, a nabrala směr Peking. „Žádné umístění neplánuji. Chci být hlavně spokojená se svým výkonem a vědět, že jsem do závodu dala všechno," svěřovala se před odletem na svou první olympiádu.

Článek

Jaké pocity vůbec máte před cestou na první olympijské hry?

Zatím vůbec nejsem nervózní a na novou zkušenost se moc těším. Od začátku, kdy jsem začala jezdit na kole, byla nominace na olympiádu mým snem, takže jsem moc ráda, že jsem si ho splnila. Do Pekingu jedu sbírat jak zkušenosti, tak si užít atmosféru, která bude jiná než u ostatních závodů.

Máte nějaké informace o trati v Pekingu?

Olympijská trať byla původně hodně podobná té, kterou jsme absolvovaly na Světovém poháru v Madridu. Nebyla tady moc technicky náročná, ale podle posledních zpráv z Pekingu ji změnili, takže přibyly technické pasáže, jež trať ztížily. Proto nevím, jak mi bude sedět.

Víte něco bližšího o změnách, které olympijskou trať pro bikery potkaly?

Pořadatelé přidali kameny a nějaké klády, aby byla pestřejší, neboť původní trať byla oproti současné technicky docela chudá. Mě změna mile potěšila.

Co všechno jste musela udělat pro, abyste se na olympijské hry dostala?

Byla to dlouhá cesta, při níž jsem musela mít i vůli překonávat překážky. Odmalička jsem dělala vše, co řekl trenér. A někdy i trochu víc, což  přineslo ovoce. Teď už si ale tréninkové dávky přidávám málokdy, protože  člověk si musí umět dát také oddech.

S jakým výsledkem byste byla v Pekingu spokojena?

Nerada mluvím v číslech, protože jsou hodně relativní. Chci mít dobrý pocit, že jsem do závodu dala všechno. Aby mě třeba v cíli nemrzel špatný start nebo nějaká zbytečná chyba. Od další olympiády budu už samozřejmě očekávat mnohem víc.

Před cestou na olympiádu proběhla mezi vámi a generálním ředitelem McDonald's zajímavá sázka...

Spíš srandovní, ale asi ji budu muset brát vážněji. Když neskončím do patnáctého místa, půjdu za kasu a  budu prodávat hamburgery. Kdybych se ale do patnáctého místa umístila, dostanu celoroční poukaz na čerstvé saláty u McDonald's.

Na co dalšího, kromě svého závodu, se v Pekingu ještě těšíte?

Nejraději mám plavání, ale to už jsem prošvihla. Den před mým závodem půjde na start desetibojař Roman Šebrle, kterého bohužel také nestihnu. Několik příležitostí podívat se na další sportovce se ale určitě po závodě najde.

Jak vůbec probíhal závěr vaší přípravy před odletem na olympiádu?

Po mistrovství světa, kde jsem skončila dvacátá, jsem měla trochu pochroumanou psychiku, neboť jsem nevěděla, kde se stala chyba. Soustředění v Livignu, kde jsem strávila měsíc, odpočívala fyzicky i psychicky a nabírala nové síly, ale všechno spravilo. Potom jsem odletěla do Kanady, kde jsem absolvovala dva závody Světového poháru, jež byly hodně náročné, ale které jsem zvládla docela dobře, protože jsem skončila patnáctá a sedmá. A to na velmi technické a přitom blátivé trati, jež ubírala hodně sil.

Vezete si s sebou do Pekingu nějaké talismany, které vám pod pěti kruhy pomohou?

Původně jsem si chtěla vzít jen jeden, ale nakonec jich mám docela dost.  Třeba náušnice od přítele a několik želv, které jsem dostala pro štěstí od známých.

Zmiňovala jste se i o učení. To se budete v Pekingu chystat i na maturitu?

Zabalila jsem si zeměpis i češtinu, ale neumím si představit, co mě čeká, jak daleko bude trať a kolik času zabere trénink během dne. Proto si netroufám tvrdit, že se budu učit. Po návratu ale bude do maturity zbývat ještě měsíc, takže bude dost času pořádně se připravit na další vrchol sezóny.

Reklama