Hlavní obsah

Triatlonista Ospalý: Hned po závodě se vracím k dvojčatům

Veronika FeltováSport.cz

Již na třetí olympijské hry odletěl ve středu český triatlonista Filip Ospalý. Před osmi lety v Sydney závod nedokončil, před čtyřmi v Aténách skončil na 29. místě, takže by své umístění rád vylepšil. Zvláště, když pekingskou olympijskou trať již několikrát absolvoval. "Na olympiádě se ale dlouho zdržovat nebudu, neboť doma na mě čekají měsíc stará dvojčátka," svěřoval se Ospalý pro Sport.cz.

Článek

V Sydney jste závod nedokončil kvůli bolavým zádům, v Aténách vám uplavaly brýle, může vás ještě něco překvapit?

Jak během závodu, tak i v jeho průběhu se může stát cokoli. Během dvou hodin ve vodě, na kole i při běhu může člověka potkat velmi mnoho nepříjemností. Snažil jsem se maximálně připravit, ale uvidím až na místě, jak závod bude probíhat.

Moc natěšeně před odletem do Pekingu nevypadáte. S jakými pocity na svou třetí olympiádu odlétáte?

Beru ji jako každý jiný závod, i když je přece jen v lecčem speciální. Těším se hlavně proto, že mám z tréninků velmi dobrý pocit a doufám, že formu v Pekingu dokážu prodat.

Jaký výsledek by vás potěšil?

S jakýmkoli, jenž bude lepší než v Aténách, kde jsem skončil devětadvacátý. Ale až po závodě si vyhodnotím, zda jsem podal maximální výkon, na který jsem v tu chvíli měl.

Na letošních olympijských hrách se bude na rozdíl od Sydney či Atén plavat nikoli v moři, ale v přehradě ve sladké vodě a tudíž bez neoprenu. Je to pro vás lepší?

Mně je celkem jedno, jestli se plave s neoprenem nebo bez něj. Díky němu jsou ale zvýhodněni slabší plavci, protože zůstanou v balíku. V Pekingu by se ale velká skupina závodníků mohla roztrhat právě při plavání.

Jak dobře znáte olympijskou trať?

V Pekingu jsem startoval už třikrát, protože během posledních tří let se tam pokaždé konal závod Světového poháru. Šetikilometrový okruh na asfaltu postavili Číňané jen kvůli nám. Na trati proběhly jen malé úpravy, takže si myslím, že ji znám dokonale. I proto odjíždím až na poslední chvíli.

Ve které disciplíně se podle vás začne rozhodovat o medailích?

Tipoval bych, že stejně jako v Aténách napoví hodně už kolo. Šestičlenná skupinka si před čtyřmi lety vytvořila tak veliký náskok, že bylo jasné, že o medaile si to rozdá mezi sebou. V Pekingu může podobná situace nastat, ale nemusí. Loni při Světovém poháru dojelo šedesát lidí pohromadě a vše se rozhodovalo až v běhu. Musím být proto připravený na únik v jakékoli disciplíně, i v plavání. Když člověk hodně ztratí, pak už nemusí mít šanci bojovat o medaili.

Vaše kolegyně odjely ladit formu na korejský polostrov JuJu. Proč jste necestoval s nimi?

Pro mě jsou nejlepší podmínky na trénování a regeneraci u nás doma v Brně. Nemám rád aklimatizační pobyty, kdy odjedu dřív, trénuji a myslím už jen na závod, raději se připravuji v domácích podmínkách. Navíc se nám 11. července narodila dvojčata Adam a Alice a já s nimi chtěl být co nejdéle.

Jak vám jdou rodičovské povinnosti?

Všechno zvládám bez problémů. Pokud netrénuji, snažím se být co nejvíce doma a pomáhat manželce. Krmení, přebalování, koupání jsou už pro mě normální záležitostí.

Takže proto okamžitý návrat domů hned po olympijském startu?

Pochopitelně. V pátek a v sobotu potrénuji, v neděli si odpočinu, v pondělí se rozcvičím a v úterý jdu na start. A ve středu po závodě odlétám domů za rodinou.

.

Reklama