Hlavní obsah

Jamajští fanoušci řeší problém - komu ze sprinterů mají fandit

Doslova rozpolcení jsou jamajští fanoušci v otázce, kterému ze svých hvězdných sprinterů mají držet palce v sobotním finále běhu na 100 metrů na olympijských hrách v Pekingu. Jedni sázejí na Usaina Bolta, jenž v květnu v New Yorku šokoval světovým rekordem 9,72 sekundy. Jiní nedají dopustit na předchozího držitele rekordu Asafu Powella. Ovšem všichni se shodují v jednom: Až se sprint poběží, celá Jamajka se zastaví a bude závod s napětím sledovat.

Článek

"Já vím, že to bude Bolt. Vlastně věřím, že si z olympiády přiveze dvě medaile, protože i na dvoustovce je jen pár těch, kdo by ho mohli porazit," řekla agentuře Reuters Catherine Jonesová, žena v domácnosti, která žije v Boltově rodišti v Trelawny na severozápadě Jamajky. "Asfa, jedině Asafa," oponuje svářeč Marlon Green ze St. Catherine, odkud pochází Powell. "Způsob, jakým Asafa poslední měsíce běhal, mě utvrdil v tom, že je na téhle trati neporazitelný," dodává.

Mnozí Jamajčané věří, že jejich karibská země, která ještě nikdy zlato v této disciplíně na olympiádě nezískala, tentokrát přiveze jak zlato, tak stříbro. Plány by Jamajčanům mohl zkomplikovat americký světový šampion Tyson Gay. "Gay je úžasný atlet, ale nemyslím, že by mohl porazit naše dvě velké zbraně," říká David Wray.

Jamajka netrpělivě čeká na závod

Shodně ovšem všichni míní, že ještě nikdy Jamajka žádný závod neočekávala s takovou netrpělivostí. V rádiu a televizi téma jamajských sprinterů probírá bezpočet diskusních pořadů a nekonečné pře a půtky v barech, na pracovištích i v parcích o to, kdo vyhraje, přebily obvyklá konverzační témata - stav jamajské ekonomiky, kriminalitu i nezaměstnanost.

"Tohle bude velký závod. Ještě nikdy nebyli dva Jamajčané na startu stovky na olympiádě nebo mistrovství světa v pozici, že vyhrát může kterýkoli z nich," říká vášnivý sportovní fanoušek Junior Thelwell. "Až se v sobotu v půl desáté ráno našeho času závod poběží, myslím, že bude celá Jamajka zavřená a všichni budou přilepení na televizi. A jestli tady bude někdo, kdo řekne, že ho to nezajímá, tak by ho měli odvézt na psychiatrii a vyšetřit," dodává rozhodně.

Reklama