Hlavní obsah

Bolt chce sprinterský double, rekord ho prý nezajímá

PEKING

Jamajský sprinter Usain Bolt chce z olympijských her v Pekingu hlavně zlaté medaile, světové rekordy ho prý momentálně nezajímají. "Nestarám se o rekordy. Na ně mám ještě spoustu času v budoucnosti," řekl po svém vítězství v běhu na 100 metrů, v kterém zlepšil vlastní historické maximum o tři setiny na 9,69 sekundy.

Článek

Také na dvojnásobné trati chce Bolt především vyhrát, přestože svým sobotním výkonem vzbudil naděje na překonání dvanáct let starého rekordu Američana Michaela Johnsona. Ten na olympiádě v Atlantě zvítězil v čase 19,32 sekundy.

Vítězství na dvoustovce, která byla do letošní sezony Boltovou hlavní disciplínou, je jeho velkým snem. "Na dvoustovku se hodně soustředím," připustil Bolt, jehož osobní rekord má hodnotu 19,67.

Den po středečním finále oslaví jamajský atlet dvaadvacáté narozeniny a podle odborníků nelze vyloučit, že stejně jako na stovce "nechtěně" oslní světovým rekordem. Johnsonův výkon je přitom už léta považován za takřka nepřekonatelný, v historických tabulkách za ním druhý Tyson Gay zaostává o rovné tři desetiny sekundy.

Sprinterský double na jedné olympiádě vybojoval naposledy Američan Carl Lewis v Los Angeles 1984.

Reklama