Hlavní obsah

Výškaři Janků a Bába jsou ve finále LOH, postoupila i překážkářka Hejnová

PEKING

Oba čeští výškaři Tomáš Janků a Jaroslav Bába zvládli nástrahy kvalifikace a postoupili do olympijského finále. Oba si postup do úterního závodu vybojovali skokem přes 229 centimetrů, což pro obhájce bronzové medaile Bábu znamenalo vylepšení letošního maxima pod otevřeným nebem o jeden centimetr. Čeští reprezentanti v celé soutěži ani jednou nezaváhali.

Článek

Na postup nakonec stačilo zdolat napoprvé 225 cm. To se nepodařilo Vjačeslavu Voroninovi, jenž se dostal do ruské nominace až na základě dodatečného závodu s Andrejem Těrešinem těsně před olympiádou. Ruský mistr Jaroslav Rybakov ani lídr tabulek Andrej Silnov, kvůli jehož zlepšení se "play off" mezi ruskými skokany konalo, ve finále nechybějí.

Překážkářka Hejnová je v semifinále

Česká rekordmanka Zuzana Hejnová postoupila na olympijských hrách v Pekingu do semifinále běhu na 400 metrů překážek. Jednadvacetiletá atletka dokončila svůj nedělní rozběh bezpečně na třetím postupovém místě v čase 55,91 sekundy. Hejnová byla v semifinále i na loňském mistrovství světa v Ósace.

V neděli si hned od začátku hlídala své soupeřky a prý běžela uvolněně a šetřila síly. "V pohodě, hlídala jsem si to od startu," řekla po doběhu novinářům. "Nemělo cenu to hnát už v rozběhu, síly budou potřeba na semifinále," prozradila svou taktiku. Hladký postup do semifinále ji potěšil. "Jsem moc ráda, že to šlo tak hladce," dodala.

V cílové rovince už bezpečně věděla, že ji postup nemine. "Tak jsem to pustila úplně," řekla. Cítí se prý dobře, v semifinále už poběží naplno. Požene ji i devadesátitisícový kotel stadionu. "Když jsem na stadion přišla, běhal mi mráz po závodech, málem mě to úplně pohltilo. Musela jsem se soustředit jen na sebe a nekoukat kolem," přiznala Hejnová.

V rozbězích se jako jediná dostala pod hranici 55 sekund Jamajčanka Melanie Walkerová (54,46). Semifinálové závody jsou na programu v pondělí, finále ve středu.

Překážkářka Škrobáková neuspěla

Lucie Škrobáková nepostoupila na olympijských hrách z rozběhu na 100 metrů překážek. Šestadvacetiletá česká rekordmanka dnes v prvním běhu obsadila šesté místo časem 13,18 sekundy a celkově skončila pětadvacátá.

Nejrychlejšími ženami prvního kola byly Španělka Josephine Nnkiruka Onyiaová a švédská spolufavoritka Susanna Kallurová (12,68), na postup do semifinále bylo třeba zaběhnout 12,98. Český rekord Škrobákové z počátku července má hodnotu 12,93.

LOH 2008 - ATLETIKA, kvalifikace:
Muži - výška:
1. Bába, Janků (oba ČR), De Lima (Braz.) a Mason (Brit.) 229.
Ženy - 100 m př.:
1. Onyiaová (Šp.) 12,68, ...25. Škrobáková (ČR) 13,18 - nepostoupila.
Ženy - 400 m př.:
1. Walkerová (Jam.) 54,46, ...12. Hejnová (ČR) 55,91.

Reklama