Hlavní obsah

Běloruští kladiváři přišli kvůli dopingu o medaile z Pekingu

LAUSANNE

Běloruští kladiváři Vadim Děvjatovskij a Ivan Tichon musejí vrátit medaile z olympijských her v Pekingu, kde neprošli dopingovou kontrolou. Rozhodl o tom ve čtvrtek Mezinárodní olympijský výbor. Na druhé místo v soutěži se posune Maďar Krisztian Pars a bronz získá olympijský vítěz z Atén Japonec Kodži Murofuši.

Článek

Oba Bělorusové měli po soutěži, v které skončili za vítězným Primožem Kozmusem ze Slovinska, nestandardní hladinu testosteronu. Děvjatovskému hrozí po druhém dopingovém prohřešku v kariéře doživotní distanc, poprvé si trest za užívání zakázaných látek odpykal v letech 2000-2002. Trojnásobný mistr světa a stříbrný olympijský medailista z Atén Tichon byl přistižen poprvé.

Trojnásobný mistr světa a stříbrný olympijský medailista z Atén Tichon byl přistižen poprvé. Novinářům po zveřejnění verdiktu řekl, že se společně s Děvjatovským odvolají ke sportovní arbitráži CAS v Lausanne. "Máme několik stížností týkajících se způsobu analýzy našich vzorků," uvedl.

Za své olympioniky se postavil i běloruský ministr sportu Alexander Grigorov. "Mám-li být upřímný, tak nevím, proč se tak rozhodli, ale určitě budeme u soudu bojovat," řekl agentuře Reuters

Murofuši, který se v minulosti připravoval i v České republice, podruhé těží z dopingového prohřešku soupeřů. V Aténách získal olympijské zlato po diskvalifikaci Maďara Adriana Annuse.

Pekingské soutěže se zúčastnil i český reprezentant Lukáš Melich, který se posunul z 29. na 27. místo.

Vedle běloruských kladivářů byl dnes diskvalifikován i polský kajakář Adam Seroczynski, který měl po čtvrtém místě v závodě deblových posádek na 1000 metrů pozitivní test na anabolický steroid clenbuterol. Jeho kolegy z lodě Mariusze Kujawského se trest nedotkl.

Kvůli dopingu se změnili majitelé celkem pěti olympijských medailí v Pekingu. Už během olympiády přišla o stříbro ukrajinská sedmibojařka Ludmila Blonská, stříbro a bronz ve sportovní střelbě musel vrátit Kim Čong-su z KLDR.

Reklama

Související témata: