Hlavní obsah

Letecká bitva nad Dunajem. Češi se těší na takřka domácí závod

Budapešť

Budapešť se opět stává scénou pro nejprestižnější letecké závody na světě. Seriál Red Bull Air Race se tu představí o víkendu 23. a 24. června. Martin Šonka a Petr Kopfstein chtějí nad Dunajem bojovat o nejvyšší příčky a před zraky tisícovek českých fanoušků zabodovat.

Foto: Red Bull Content Pool

Svět je vzhůru nohama... Martin Šonka nad Budapeští.

Článek

Vicemistr světa Martin Šonka si v Japonsku zopakoval umístění na bronzovém stupínku z loňska, po třetím dílu letošního šampionátu se posunul na čtvrté místo v průběžné klasifikaci. Závod v Budapešti bere díky českým fanouškům jako domácí.

Loni mu tady sebrala vítězství diskutabiliní penalizace. O motivaci má tedy postaráno. "Znovu se sem chystá obrovské množství fanoušků a my bychom je chtěli potěšit dobrým výsledkem. Celou dobu nám fandí a stojí za námi, bylo by hezké je takhle za podporu odměnit. Trať se proti loňsku ještě zrychlila, takže závod bude určitě hodně vyrovnaný," očekává Šonka.

Tři devátá místa v řadě zatím nenaplňují představy Petra Kopfsteina, jak by jeho třetí sezóna v seriálu měla probíhat. Proto se hodlá pokusit o výsledkový restart.

„Nevěšíme hlavu. Před námi je ještě pět závodů. V minulém roce nás v Budapešti zastavil v Round of 8 po velmi sporné penaltě Američan Kirby Chambliss, který do té doby také nezažíval dobrou sezónu, ale v posledních závodech pak dokonce bojoval o titul mistra světa," nachází český karlovarský pilot zajímavou paralelu.

Trať nad Dunajem je charakteristická podletem Řetězového mostu i pylony postavenými přímo před nádhernou budovou Parlamentu. Sobotní kvalifikace startuje v 15:00. Nedělní závod začíná ve 13:00. ČT sport odvysílá záznam v pondělí v 6:00.

Reklama