Hlavní obsah

Šonka ovládl Air Race v Budapešti, Kopfstein zase devátý

Budapešť
Aktualizováno

Akrobatický pilot Martin Šonka vyhrál budapešťský závod Red Bull Air Race a po třetím triumfu v kariéře se osamostatnil na třetím místě průběžného pořadí. Šonka v maďarské metropoli navázal na loňská vítězství v Abú Zabí a Portu, v této sezóně byl dosud nejlépe třetí v předchozím závodě v Čibě.

Foto: Red Bull Content Pool

Martin Šonka - ilustrační foto

Článek

Další český letec Petr Kopfstein nenavázal na třetí místo v kvalifikaci a po vyřazení hned v prvním kole skončil až devátý.

"Je těžké popsat neskutečný pocit..." libuje si Martin Šonka. "Závod v Budapešti je výjimečný, pro nás jako Monte Carlo ve formuli 1. A vyhrát právě tady před obrovským davem českých fanoušků, se jen těžko popisuje. Je to opravdu hodně emocionální, speciální... Před závodem jsme toho museli spoustu vyřešit, měnili jsme válce, některé věci nefungovaly, jak by měly. Každý člen týmu ale pracoval opravdu tvrdě, abychom mohli doufat v takový výsledek. A povedlo se," líčí po doletu s dojetím.

Po nepříznivém začátku sezóny, kdy byl v prvních dvou závodech diskvalifikován za technické problémy, je zpět a může pomýšlet na boj o nejvyšší příčky. "Strašně důležité vítězství, protože Matt Hall s Mikem Goulianem nám kvůli špatnému začátku sezóny odskočili a teď jsme jejich náskok trochu stáhli. Zároveň jsme všem ukázali, že stále dovedeme být hodně rychlí. Určitě ale víme, že máme co zlepšovat a kam se posouvat. Teď si ale trochu odpočineme a hlavně užijeme speciální vítězství. Celý tým si to zaslouží," plánuje úřadující vicemistr světa.

Napravuje nepovedený začátek sezóny

Šonka v Budapešti vyhrál sobotní kvalifikaci a v prvním soutěžním letu mu stačilo absolvovat trať, protože jeho soupeř Matthias Dolderer z Německa neodstartoval. Ve čtvrtfinále český pilot vyřadil Francoise Le Vota z Francie a ve finále na něj nestačili další Francouz Mika Brageot, australský lídr seriálu Matt Hall ani druhý muž celkového pořadí Michael Goulian z USA.

Druhý český pilot skončil znovu devátý - jako ve všech letošních závodech... Z kvalifikace si přitom odnesl vynikající třetí místo. Dokonce se mu dvakrát podařilo stanovit nový traťový rekord. V Round of 14 těsně podlehl Francouzi Nicolasi Ivanoffovi, který byl do té doby v průběžném pořadí mistrovství světa s jedním bodem na posledním místě.

„Slyšel jsem, kolik pilotů bylo přede mnou diskvalifikováno za překročení povoleného přetížení. A když jsem se pak ještě dozvěděl Nicolasův čas, věděl jsem, že nemusím zbytečně riskovat. Ve vertikálních obratech jsem proto tahal pomaleji, abych nepřekročil ,géčka'. Jenže let byl až příliš pomalé, takže opět ve výsledku nestačil. Když řeknu, že jde pro náš tým o obrovské zklamání, tak je to slabé slovo," láteří Kopfstein.

Pátý závod seriálu se uskuteční 26. srpna v Kazani.

Reklama

Související témata: